La meitat dels convenis col·lectius que regeixen les relacions laborals d’uns 800.000 treballadors catalans continuen bloquejats, en espera que patronal i sindicats assoleixin un acord. La setmana passada hi va haver diverses mobilitzacions a la ciutat per denunciar aquesta situació que, segons els experts, suposaria un daltabaix per als drets de milers d’empleats i també seria perjudicial per a les empreses, ja que crearia situacions de competència deslleial.

Tot i que la setmana passada es va començar a parlar sobre la possibilitat d’un preacord d’abast estatal per prorrogar la vigència dels convenis col·lectius, el conflicte sembla lluny de tancar-se ara per ara a Catalunya. Les negociacions dels darrers dies entre sindicats i patronal, que han tingut lloc a les dependències de la institució mediadora (el Departament d’Empresa i Ocupació) han tornat a concloure sense resultat, perquè les parts no aconsegueixen posar-se d’acord en qüestions relacionades amb l’arbitratge.

La patronal, segons diuen els sindicats, rebutja que s’estableixi un arbitratge en casos de desacord un cop acaba la ultraactivitat o pròrroga dels convenis. En aquest cas, els sindicats proposen que la decisió del mediador sigui vinculant, i Foment del Treball i Pimec rebutgen aquesta solució. El secretari de Política Sindical de la UGT a Catalunya, Camil Ros, assegura que sindicats i Generalitat havien fet passos endavant, però afirma que la patronal “es nega a acceptar l’arbitratge”. Ros considera, a més, que la reunió d’aquest dimarts “ha estat un pas enrere respecte a altres dies, perquè s’ha tancat sense data per a cap altra trobada”.

El representant d’UGT en les negociacions ha lamentat que la patronal “només vol aplicar la reforma laboral i ha oblidat el diàleg social” i ha emplaçat Pimec i Foment del Trebal a reprendre la negociació quan existeixi alguna possibilitat. En cas que no s’arribi a un acord, el Consell de Relacions Laborals de la Generalitat i el Tribunal Laboral de Catalunya podrien actuar de la mateixa manera que s’ha plantejat a nivell estatal, prorrogant la ultraactivitat (o vigència fora de termini) dels convenis col·lectius més enllà de l’any que dicta la reforma laboral. Els sindicats també plantegen la possibilitat d’un arbitratge obligatori si ho acorden les parts en conflicte.