Casimir Llorens i Leandro Serra, presidents dels gremis majoristes de Fruita i Hortalisses, i de Peix i Marisc, respectivament, calculen que les vendes aquestes festes nadalenques siguin similars a les del Nadal de 2011. En concret la previsió és que les vendes augmentin un 5% respecte de l’any passat.

El besuc, els calamars i el llobarro s’encariran al voltant del 5%. El llagostí, l’ostra o la cloïssa pujaran de preu entre un 2% i un 10% i seran els més demandats, al costat de l‘escamarlà, la gamba, el llamàntol o la llagosta, que baixen de preu entre un 3% i un 15%.

Llorens ha destacat que “més del 20% de la campanya de vendes de Nadal serà per a l’exportació” i  Serra ha apuntat que el preu del peix i el marisc es mantindrà estable aquest any “tot i que encara es ressent de la pujada de l’IVA aplicada al setembre de 2012”. El Gremi de Peixaters de Catalunya destaca que el salmó té un nivell de comercialització molt bo i estable en el preu. “Abans era un producte que no estava a l’abast de tothom i aquest any confiem comercialitzar a Mercabarna fins a 400.000 quilos de salmó i turbot”, ha dit Serra.

El Gremi Provincial de Detallistes de Fruites i Hortalisses de Barcelona preveu que les fruites més consumides enguany siguin el plàtan i la banana, ja que se n’han venut un 24% més que l’any passat; les taronges; el meló, que és un 15% més car respecte a 2012; la poma,  amb una campanya amb molta quantitat al mercat, i la mandarina, que aquest any té molt bona qualitat.

També s’apunta que s’arribaran a vendre un total de 3.000 tones de pinya, 2.000 tones de meló, 1.800 tones de raïm, i que augmentarà el consum de fruites tropicals com el caqui, el mango, alvocat i el kiwi.

Tenint en compte aquestes previsions de qualitat i vendes d’aliments, els professionals de Mercabarna, com és tradicional per aquestes dates, proposen un parell de menús nadalencs, fets amb productes frescos i a un cost accessible. Porten per lema “Viu la il·lusió del Nadal a la taula”, els han realitzat professors de l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT i han estat avalades per la Fundació Dieta Mediterrània.

El menú més accessible té un cost de 13 € i el compon un primer d’amanida de magrana i gambes amb praliné d’ametlles; un segon, amb papillota de llobarro, verduretes i cítrics, i de postres, carpaccio de pinya amb crema catalana i maduixes.

El segon menú té un cost de 15 € i està format per un primer plat de caneló vegetal de fruits del mar amb carxofes confitades; una broqueta de salmó sobre crema de moniato i coulis de taronja i unes postres de crep Suzette de caqui i mandarina.

Mercabarna també participa en iniciatives solidàries, com per exemple, aportant productes frescos per fer el dinar de Reis de 200 persones usuàries de menjadors socials de la ciutat. També col·laboraren amb donacions de productes al Banc dels Aliments.