El Raval és un dels barris de la ciutat amb més comerç de proximitat. Tot i això, també és un dels que té més risc de veure desaparèixer aquest tipus d’establiments. Una de les causes, segons els botiguers de la zona, és que tal com està organitzat ara la mobilitat al barri, aquest no convida a ser visitat. Per això, l’Eix Comercial del Raval ha proposat al districte que durant unes hores al dia, que podria ser de 12 a 20 hores, es limiti el trànsit rodat.

Comerç i trànsit rodat

Evitar la desaparició del comerç de proximitat al Raval. Aquest és un dels objectius que ha mogut l’Eix Comercial del Raval a proposar al districte de Ciutat Vella que el barri es converteixi en zona de vianants, al menys durant unes hores al dia.

El gerent de l’entitat, Jordi Bordas, creu que per mantenir el comerç de proximitat calen actuacions i una d’aquestes passa per fer atractiu venir a comprar. “El que hem d’aconseguir és que la gent torni i s’acosti al que és el comerç del Raval. Seria molt més fàcil si en horari comercial hi hagués una ‘peatonalització'”. La proposta arriba en un moment en què alguns eixos comercials estan veien com moltes botigues associades no tenen la viabilitat garantida en el context actual de pandèmia.

La gestió de la càrrega i descàrrega

La majoria de les voreres dels carrers del Raval són estretes. Això, segons els comerciants, frena l’arribada de clients que han de conviure amb el trànsit rodat. La proposta dels comerciants ha estat ben rebuda pel districte, qui assegura que l’està estudiant.

Jordi Rabassa, regidor del districte de Ciutat Vella, veu amb bons ulls la proposta de l’entitat. “Coincideix amb la filosofia del pla de mobilitat del districte, que treballa per prioritzar els vianants i per potenciar l’ús de la bicicleta”. Tot i això, afegeix, abans de materialitzar-la s’hauran de resoldre certs temes. “Un dels més complicats de la gestió serà la càrrega i descàrrega. El Raval té una densitat comercial molt alta i té molta necessita de proveïment, per tant aquest haurà de ser un dels temes que haurem de resoldre millor i la veritat és que no és fàcil”.

Proposta per consensuar

El districte, a més, explica que per tirar endavant la proposta de l’Eix Comercial del Raval s’haurà de consensuar amb veïns i comerciants les zones i els horaris d’aquesta limitació del trànsit rodat.