L’Eix Comercial del Poblenou impulsa el projecte Dones comerciants d’aquí i ara per reivindicar la tasca que durant anys han fet les dones al capdavant de les botigues del barri. Es tracta de fotografies de les botigueres, que s’acompanyen d’entrevistes, i que es poden seguir a les xarxes socials de l’eix i presencialment al Casal de Barri Bac de Roda fins a l’1 d’abril. El projecte es va iniciar fa tres anys i ja suma 48 perfils.

Sis de cada 10 botigues del barri, regentades per dones

Yolanda Ramos, de l’Eix Comercial Poblenou, explica que al barri les dones que regenten establiments “són majoritàries: sis de cada 10 i moltes més hi treballen contractades“. Paradoxalment, explica Ramos, moltes d’elles encara ara pateixen el biaix de gènere. “Sovint se les infantilitza —afegeix— donant per fet, per exemple, que hauran de compartir la informació amb el marit abans de donar una resposta sobre una compra”.

L’Alícia, peixatera a Peixos Alícia

Segons Ramos, el projecte busca visibilitzar aquestes situacions discriminatòries. “El vam iniciar el 2019 amb 24 perfils i no hem pogut parar ni en pandèmia, cada any s’hi han volgut afegir més dones”, apunta Ramos. Josep Martín les ha fotografiat totes als seus negocis.

“Jo soc la instal·ladora de la meva empresa”

La Míriam Bautista és filla de la Carmen Rosell, de Carmen Decoración, i totes dues porten el negoci que la mare va iniciar als anys 90 després de 20 anys fent de dependenta en una altra botiga del barri. “M’agrada molt estar al dia de cortines motoritzades”, explica la Míriam. “Vaig a tallers de fabricants i quan arribes allà veus tot homes i et pregunten si vens a l’explicació i has de contestar: ‘No, jo soc la instal·ladora de la meva empresa‘”, reconeix Bautista.

La Míriam Bautista i la Carmen Rosell, de Carmen Decoración
Et pregunten si vens a l’explicació i has de contestar que no, que ets la instal·ladora de la teva empresa
Míriam Bautista, Carmen Decoración

La Carmen Rosell assegura, a més, que durant anys han fet el que han pogut amb la conciliació familiar “treballant fins a la una de la matinada quan no teníem dependenta” i amb moltes hores amb els nens rere el taulell.

Comparteix a: