Una ciutat pensada per homes i per als homes. Aquest és el diagnòstic que fa Anna Mercader, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç, de Barcelona: “La van dissenyar pensant en ells, com les empreses, i ara vivim en ciutats en clau masculina“, ha assegurat en una entrevista al ‘Mirador Barcelona’ del “bàsics” aquest dilluns. Com a exemple, Mercader ha citat el barri de Gràcia, on “les dones no poden anar amb les bosses de la compra i el carro perquè les voreres són massa estretes”. Segons ella, “cal una mirada feminista en les ciutats”.

La també presidenta de la plataforma en favor de la igualtat 50a50, consultora i escriptora ha destacat que el problema més greu de la ciutat és la manca d’oportunitats per als joves: “Baixen els salaris i pugen els preus dels pisos i amb això expulsem els joves i fem una ciutat només per als turistes“. Mercader també s’ha queixat dels preus de les llars d’infants i de la manca de zones verdes.

“Votem els polítics, no els jutges”

Estic d’acord amb la transformació política de la ciutat i els jutges no s’hi han de posar, perquè votem els polítics, i no pas a ells, no entenc per què s’hi fiquen”, ha dit Mercader en relació amb la sentència del TSJC que tomba la zona de baixes emissions. També s’ha declarat entusiasta del transport públic: “No utilitzo el cotxe per Barcelona, només el transport públic, i també camino molt”. En aquest sentit, ha destacat que les dones són, per estadística, més usuàries del transport públic, van més a peu i també participen més en els actes culturals i en l’associacionisme barceloní.

Dificultats per assolir la paritat en les cúpules directives

L’activista feminista ha apuntat que la feminització dels càrrecs directius avança, però no es tradueix en els estaments immediatament inferiors: “Els homes no deixen els càrrecs perquè tenen complicitats teixides, perquè les dones som les que parim i també per una qüestió cultural”.