Revifa el mercat de locals comercials en algunes zones del Gòtic. Hi coincideixen botiguers de carrers cèntrics com el de Ferran, on la manca de turistes per la pandèmia va arrasar el 2020 prop d’un 70 % dels negocis. Ara tornen a aixecar-se algunes persianes. L’última, la d’una cafeteria Starbucks nova a la plaça de Sant Jaume, que té previst obrir aquesta setmana. Però de comerços locals, dirigits al veïnat del barri, de moment cap rastre.

“Abans de la pandèmia hi havia molt comerç enfocat al turisme”, descriu Josep Conesa, propietari del mític “frankfurt” que porta el seu cognom i que encara sobreviu a Sant Jaume. “Ara que molts han tancat tenim l’oportunitat de donar un altre enfocament al comerç del barri”.

Rendes inassequibles per a petits botiguers

Aquesta esperança era precisament el que va representar l’obertura d’una ferreteria al carrer de Ferran el novembre del 2020. Però passats uns mesos, aquell brot de proximitat s’ha revelat només com un miratge i avui el local acull una altra botiga de mòbils i carcasses. És una ocasió perduda que els comerciants atribueixen a uns lloguers que es mantenen massa alts.

Una botiga de mòbils i carcasses ocupa ara el local on s’havia obert una ferreteria la tardor de 2020

Per a Àngela Calvet, presidenta de l’Associació de Comerciants dels Carrers de Ferran i del Call, “els interessos dels propietaris dels locals no han ajudat”. Conesa s’expressa en la mateixa línia: “Abans s’estaven pagant bestialitats de lloguer i mentre no canviï la mentalitat dels propietaris costarà molt sortir-se’n”.

Disposats a pagar, però no més de 15.000 euros

La conseqüència és que, de moment, les primeres a reactivar el mercat tornen a ser multinacionals com Starbucks. Tot i això, la consultora Cushman&Wakefield, que ha assessorat l’aterratge al local de Sant Jaume, assegura que tampoc les grans marques estan disposades “a pagar qualsevol renda de mercat”. Segons el responsable del sector “retail” de l’agència, Domènec Casellas, “els lloguers s’han actualitzat i rebaixat entorn d’un 20 %”.

En xifres absolutes, si abans de la pandèmia es demanaven preus de 20.000 euros o més per locals al carrer de Ferran, “ara la disponibilitat és molt alta i les ofertes estan molt per sota, entre els 10.000 i els 15.000 euros al mes”. Per això Casellas adverteix als propietaris que es resisteixen encara a abaixar preus: “S’han de preguntar si els llogaters els podran pagar el que demanen a llarg termini, perquè si no, al cap d’un any els reclamaran una rebaixa o directament marxaran”.

Una “marca coneguda” al local de la Farmàcia de l’Estrella

Mentrestant, tot i que lenta, la reactivació és un fet. I una altra de les pròximes obertures serà en un local històric, el de l’antiga Farmàcia de l’Estrella, que era l’establiment més antic del carrer de Ferran i que va tancar el maig del 2021.

El cartell de “llogat” penja a la façana des de fa un mes i el que és segur és que no tornarà a ser una farmàcia perquè els antics inquilins van traslladar la llicència. Fonts de la immobiliària han assegurat al ‘bàsics’ que l’ocuparà “una marca coneguda que té altres botigues a la ciutat”. Caldrà, però, esperar un parell de mesos per conèixer-ne el nom.

Obert el 1840, l’establiment de l’antiga Farmàcia de l’Estrella té elements patrimonials catalogats que s’han de preservar