La persiana abaixada ha estat l'aparador que han mostrat avui la majoria de comerciants de Gràcia. Tot i ser un dels 17 barris on està permès obrir, asseguren que no els surt a compte. Sobretot és el cas dels establiments petits... Diumenge és l'únic dia lliure que tenen durant la setmana i no es poden permetre contractar treballadors. "Hem provat d'obrir algun diumenge i no vénen suficients clients com per cobrir gastos." "No hay suficiente gente en la calle que entre en la tienda, puede ser que haya un domingo bueno pero es uno entre muchos." Si ens desplacem al centre, la imatge és molt diferent. Aquí trobem grans cadenes, i una forta pressió turística que convida a apostar per l'obertura (t'he posat això per evitar aixecar persianes, però com ho vegis). "Abrimos sobre todo por el turismo, porque los domingos hay mucho turismo y es un buen día para abrir y que todo el mundo pueda comprar." "El volum no és com normalment, pero és rendible. No és el millor dia però surt a compte, per això s'obre." Les discrepàncies sobre si obrir o no els diumenges d'estiu pressionen el nou govern perquè replantegi la mesura de cara a l'any vinent. "El consistori ja ha anunciat que reobrirà el debat després de l'estiu. De moment, però, encara queden sis diumenges d'estiu amb botigues obertes fins al 13 de setembre. Us ho ha explicat, des del passeig de Gràcia, Sara López ".

Els diumenges de mitjan mes d’agost són els que tenen menys activitat comercial. L’any passat només van obrir un de cada quatre dels que poden fer-ho, que són els situats en zones que es consideren turístiques i que només poden treballar fins a les sis de la tarda.

En espera que passat l’estiu Ajuntament i comerciants es trobin per valorar com ha anat i decideixin què fer l’any que ve, de moment, aquest diumenge la presència dels compradors ha estat irregular.


Al centre moltes botigues han obert i s’ha vist moviment. El seguiment de l’horari comercial, de 10 a 18 h continua sent desigual a tota la ciutat. Si bé les grans cadenes opten per obrir, a altres zones més allunyades bona part de les botigues han decidit tancar perquè, diuen, que no els surt a compte. Els establiments més petits no tenen capacitat per contractar treballadors i tenir la botiga oberta els diumenges els suposa renunciar a l’únic dia lliure que tenen en tota al setmana.

Les associacions de comerciants ja han anunciat que estan disposades a negociar de nou amb els sindicats i el consistori la modificació del decret que permet obrir els diumenges d’estiu.

Des de la Confederació de Comerç de Catalunya, a més, es considera que caldria modificar l’horari comercial perquè les botigues puguin obrir i tancar més tard, ja que és quan hi ha més afluència de públic.

La realitat és que moltes botigues en lloc de començar la jornada a les 10 h, tal com permet la normativa, obren cap al migdia. A més, malgrat que els diumenges els comerciants han de tancar a les 18 h, algunes abaixen la persiana més tard.