Remullar-se abans de capbussar-se és un dels consells més recomanats per banyar-se amb precaució i evitar així situacions de perill. Només en els últims dos mesos, el Servei d'Emergències Mèdiques ha atès 129 casos de risc d'ofegaments, 38 més que l'estiu anterior. La majoria s'han produït a la platja, seguit de piscines i, finalment, rius. JOSEP MARIA SUELVES, responsable de Prevenció de Lesions a l'Agència de Salut Pública de Catalunya "Probablement és degut a un increment d'us de la platja per la calor. Generalment hem de preferir una zona de bany vigilada i amb bandera verda per garantir la seguretat. " Des que va començar l'estiu, ja han estat 20 les persones que han mort ofegades en platges catalanes. Entre les víctimes, dos han estat menors de cinc anys, un dels col·lectius en què es demana la màxima precaució. MARIA DOLORS MIRALLES "Ens anirem apropant a l'aigua però sempre al nostre costat o a sobre meu perquè és un nado que encara no camina però a quatre grapes es molt ràpid i no el podem deixar sol." ÁNGELES PÉREZ "Me pongo en primera fila de mar para poder controlar mejor." PALMIRA FERNÁNDEZ "Sempre estem un adult amb ells a l'aigua, no els perdem de vista perquè a vegades no s'adonen i se'n van a un costat." Un altre dels col·lectius més vulnerables és el de la gent gran, ja que, en molts casos, es tracta d'ofegaments derivats per problemes de salut, com, per exemple, cardíacs, que s'accentuen mentre estan dins l'aigua.

El Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha alertat que cal extremar la prudència en el bany després de l’increment d’actuacions registrades durant els últims mesos. Sobretot, alerten que cal tenir especial atenció amb els col·lectius més vulnerables, com els infants i la gent gran.

Entre juny i juliol de 2015 s’han atès 129 casos de risc d’ofegament, 67 han estat a la platja, 52 en piscines i 10 en rius i embassaments. Pel que fa a les morts per ofegament, es mantenen en una vintena com l’any passat. Entre les víctimes, hi ha dos menors de cinc anys, un dels col·lectius en què es demana més precaució tenint en compte que en aquests dos mesos s’ha doblat el nombre d’actuacions del SEM en aquesta franja d’edat.

Entre els consells per millorar la seguretat durant el bany es recomana vetllar constantment per la seguretat dels nens mentre es banyin o juguin a prop de l’aigua. D’altra banda, els banyistes haurien de nedar, si es pot, en llocs on hi hagi socorristes, i evitar capbussar-se de cop a l’aigua la primera vegada que s’hi entra i després de menjar. Pel que fa a les piscines, es recomana instal·lar una tanca protectora al voltant per evitar possibles caigudes dins l’aigua.