Els comerciants de l’Eix de Creu Coberta han impulsat una iniciativa per fer dels comerços espais segurs per a les dones. De moment, ja són 20 les botigues adherides a la campanya però esperen arribar a 25 els propers mesos. Totes tenen un adhesiu a la porta que identifica els comerços on les dones poden demanar ajuda, si ho necessiten.

Els responsables de les botigues coneixen els protocols que cal seguir i com actuar en cas d’emergència. Josep Pascual, botiguer d’un comerç de l’eix, explica que el més important a l’hora d’actuar és “donar confiança i protegir davant l’agressor”. La campanya inclou avisar les autoritats i oferir suport psicològic a les víctimes.

Visibilitzar la violència per revertir qualsevol situació d’abús

Un dels objectius de la campanya és segons la vicepresidenta de l’Associació de Comerciants Creu Coberta, Mònica Noguera, donar a conèixer la problemàtica de la violència masclista i ajudar aquelles dones que no volen, o no poden, denunciar directament l’agressor.

Maria Àngels Escolà, farmacèutica de l’eix, creu que “si no expliques la violència que vius a dins de casa difícilment ningú et podrà aconsellar i ajudar a sortir de la situació.”

Consells i recursos sobre cures i prevenció de la violència

El codi QR de l’adhesiu i també els fullets informatius que hi ha als comerços donen consells als veïns de què fer en cas de ser testimoni o conèixer casos de violència masclista. Algunes recomanacions inclouen mostrar una actitud empàtica, oferir un espai segur dins del comerç i escoltar el relat de la víctima.

Més enllà d’aquests consells que els botiguers han de posar en pràctica si es dona el cas, l’associació de comerciants oferirà formacions gratuïtes en temes de violència de gènere per a tots aquells botiguers que vulguin aprendre més del tema.