El Gremi de Discoteques de Barcelona vol replantejar el model de l’oci nocturn a la ciutat. Creuen que l’actual es concentra en poques zones de Barcelona com ara el carrer de Tuset, el 22@ i la façana marítima, amb gairebé la totalitat de les discoteques. Per mirar de capgirar aquesta situació, el gremi està elaborant un estudi per disposar d’una bona diagnosi i saber per quin model s’hauria d’apostar.

Descentralitzar l’oci nocturn

Ramón Mas és el vicesecretari general del Gremi de Discoteques i té clar que abans a Barcelona no es produïen aquestes situacions de tensió per aglomeració. “Als anys 70 i 80 hi havia discoteques a tota la ciutat. Hi ha d’haver un model de no concentració, un model d’equilibri”. I detalla: “Nou Barris no té cap discoteca, Sant Andreu no té cap discoteca i Horta, una de sola. Estem parlant de tres districtes on viuen més de 600.000 persones, això no és normal”.

Per aconseguir aquesta descentralització dels locals d’oci nocturn cal, de manera obligatòria, mirar de flexibilitzar el Pla d’usos de la ciutat i que els districtes atorguin més llicències per obrir locals. Segons Mas, no es tracta ara d’obrir discoteques per tot Barcelona de manera desendreçada. “S’ha de fer de forma consensuada, planificada, equilibrada i molt estudiada juntament amb les administracions, però cal fer alguna cosa“, afirma. El gremi també posa l’accent que Barcelona ha perdut 200 locals d’oci nocturn en el darrers anys i en fa 11 que no dona cap llicència nova.

Poca oferta a l’àrea metropolitana

La mateixa problemàtica de falta d’oferta de discoteques als diferents districtes de la ciutat també es viu a l’àrea metropolitana, segons el gremi. Mas apunta que, per exemple, a l’Hospitalet fa 35 anys que no es concedeix cap llicència nova i té 250.000 habitants. El mateix passa amb Cornellà, que té dues discoteques.

El gremi apunta que aquesta mancança a l’àrea metropolitana acaba afegint més pressió a l’oferta d’oci de Barcelona, que té 450.000 joves, 900.000 turistes al mes i “estudiants d’Erasmus, que cada cop troben menys locals”. Mas creu que el problema rau que Barcelona no permet que els locals es regenerin. “Si se t’acaba el lloguer del teu local perquè el propietari no et vol renovar, aquella llicència es perd i no pots reobrir en un altre lloc perquè la llicència va lligada a l’indret físic”. El gremi afirma que per aquest motiu s’han perdut tants locals.