Comptador de la llum

(ACN) Finalment el Consell de Ministres extraordinari d’aquest dijous ha donat llum verda a rebaixar l’IVA de la factura de la llum temporalment, de manera que passarà del 21 al 10 %. La mesura vol pal·liar l’augment de la factura elèctrica en un moment en què es registren màxims històrics del preu de la llum, tal com s’havia anunciat els darrers dies.

S’aplicarà fins a final d’any, però no a tots els clients. Està destinada als consumidors amb una potència contractada de fins a deu quilowatts, i la rebaixa tindrà efecte quan el preu mitjà mensual del mercat majorista d’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per megawatt/hora. Tanmateix, s’aplicarà independentment d’aquest preu de mercat als consumidors vulnerables greus, també fins a finals d’any.

Un estalvi de 10 % a la factura

Segons la portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, aquesta mesura farà estalviar el consum elèctric de les llars espanyoles una mitjana d’un 10 %. “Són mesures extraordinàries per abordar el problema i contribuir al fet que la recuperació econòmica es pugui consolidar”, ha afirmat. El càlcul s’ha fet comptant que la potència contractada mitjana és de 4 kW i que el 72,5 % dels contractes de subministrament d’empreses també tenen una potència contractada inferior a 10 kW, i per tant, es beneficiaran de la mesura perquè evitaran tensions de tresoreria.

L’Estat perd 857 milions d’euros en ingressos

Aquest estalvi per a les famílies i empreses té una altra cara. Segons Montero, la mesura farà que l’Estat deixi d’ingressar els 857 milions d’euros en total que es rebaixen de la factura elèctrica.

El Govern espanyol remarca que, en paral·lel a aquestes mesures urgents, treballa en qüestions de fons per abaratir la factura. La vicepresidenta ha afirmat que en el futur la reducció dels costos fixos associats a la infraestructura i les renovables mitjançant el Fons de Distribució del Sistema Elèctric o el projecte de llei de minoració dels beneficis del CO₂ permetrà “una reducció addicional del 15 % de la factura”.

Suspès l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica

Una altra mesura que ha aprovat el Consell de Ministres és la suspensió del 7 % de l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica el tercer trimestre d’aquest any. El Govern espanyol ja el va deixar sense efecte durant sis mesos, en plena escalada de preus el 2018. La mesura suposa 400 milions d’euros d’estalvi per a les empreses, i per tant l’estat també deixarà de recaptar aquesta quantitat.