“Aquesta sentència tanca un llarg conflicte. Ho celebrem i l’acatem, tal com ens vam comprometre amb els i les treballadores municipals”

, ha indicat el tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica. Gerardo Pisarello és conscient de l’impacte econòmic d’aquesta sentència, però diu que ja ho tenien previst i que la partida pressupostària corresponent ja està consignada.

La secretària general de la secció sindical de CCOO, María Rosa Tomás, també s’ha felicitat per la sentència, que espera que efectivament posi fi al “conflicte de l’1 %”. Diu que estan en espera que la gerència de Recursos Humans els truqui per començar a negociar com i quan s’incorpora aquest 1 % a la massa salarial de l’Ajuntament. Calcula que el consistori haurà d’abonar ara uns 90 milions d’euros, corresponents a l’1 % dels anys 2009 a 2015. I adverteix que el sindicat reclamarà els interessos de demora de tots aquests endarreriments.

Durant aquests anys, els treballadors de l’Ajuntament han impulsat tota mena de mobilitzacions per reclamar aquest 1 % de sou addicional, que cobraran tant els funcionaris de carrera com el personal laboral contractat, atès que es troben sota el paraigua del mateix conveni.

El conflicte de l’1 %

L’origen d’aquest conflicte laboral són les retallades temporals de les pagues extres de tots els treballadors públics, que les lleis de pressupostos generals de l’Estat de 2007 i 2008 van voler revertir amb un increment salarial de l’1 % per als funcionaris, pactat en l’àmbit estatal amb els sindicats de la funció pública. Els funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona van cobrar aquells anys el 100 % de les pagues extres, però igualment la llei obligava a incrementar el salari de tots els funcionaris un 1 %. A diferència d’altres Ajuntaments, el de Barcelona no va fer-ho i per això el sindicat CCOO va presentar un recurs contenciós administratiu.

El jutjat número 14 va decidir en contra dels funcionaris, però el TSJC els va acabar donant la raó el maig de 2013. L’any passat, l’Ajuntament els va pagar l’1 % de retribució complementària corresponent als anys 2007 i 2008, però es va negar a consolidar aquest 1 % als seus sous i abonar-lo retroactivament des de 2009. Per evitar-ho, va recórrer l’aplicació de la sentència davant del mateix TSJC, que ha resolt que la consolidació de l’1 % al sou no es pot rebatre al·legant qüestions d’interpretació, perquè la sentència anterior ja era prou clara en aquest sentit. És l’última paraula del TSJC: la sentència que s’ha fet pública avui ja no admet recurs d’apel·lació.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a