Fa pràcticament dos anys que la via Laietana està en obres per ampliar-ne voreres i reduir-hi el transport privat. Els treballs s’estan allargant perquè hi ha hagut troballes arqueològiques. Tot plegat està incidint en el comerç de la zona.

És el cas d’una sabateria emblemàtica que no ha arribat als 100 anys per ben poc. La persiana de Calçats Cubero es va abaixar per sempre més dissabte passat. El comerç en línia, els treballs al carrer i les exigències administratives han empès la tercera generació d’aquest negoci familiar a liquidar les últimes botigues. L’impacte que han tingut les obres en les vendes és una preocupació general del comerç de tota la via Laietana. El Centre Litúrgic fa tres anys que lluita per sobreviure i, asseguren, amb el carrer aixecat els ha baixat molt la clientela.

El turisme, clau per a la seva supervivència

També es queixen del mateix a la botiga de còmics Continuarà, que ha fet 40 anys. Si han sobreviscut, diuen, és en part gràcies al turisme, que és habitual a la zona. De fet, molts comerços de la via Laietana estan enfocats clarament als turistes però, tot i així, entre les obres i que és temporada baixa no estan fent gaire caixa. Un altre exemple és un supermercat 24 hores, que diu que acaba tancant molts dies a les dues de la matinada perquè no hi ha gent i fins que no arriba el mes de maig el negoci no acaba d’arrencar.

A la botiga Mundypiel, especialitzada en caçadores i altres peces de pell i oberta l’any 75, asseguren que el turisme és el petroli de Barcelona ja que en el seu cas representa la meitat de la caixa. Tot i així, per molts turistes que vinguin diuen que no tenen el futur assegurat. Així ho explica el gerent de la botiga, Daniel González: “Totes les botigues petites, entre les multinacionals, internet i uns altres conceptes, sense ajudes i sense res, més tard o més d’hora acabarem morint totes”.

Segona fase d’obres de la via Laietana

Actualment, la reforma de la via Laietana es troba en la segona fase d’obres, en el tram comprès entre les places d’Antoni Maura i d’Idrissa Diallo. Va començar el setembre del 2023 i es preveu duri 21 mesos, fins al juny del 2025. Aquestes tasques suposen afectacions viàries excepcionals, com el tall complet del sentit ascendent del carrer.