preu compra 2023

(ACN/Redacció) El cistell bàsic de consum s’ha encarit un 1,89 % durant el 2023 tot i la bonificació de l’IVA, segons un estudi de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin). En concret, l’informe detalla que ha passat d’una mitjana de 33,67 euros a 34,31 euros i afegeix que sense la rebaixa de l’impost la pujada dels preus hauria estat del 6,27 %.

Després d’analitzar més de 840 productes de diverses distribuïdores, l’associació també acusa algunes cadenes d’alimentació d’haver pactat preus en l’arròs, l’oli d’oliva i la llet. El document ressalta que en el cas de l’oli d’oliva el preu s’ha disparat un 51,4 % durant l’últim any. També destaquen els ous (+8 %) i les fruites i les verdures (+6,9 %).

A l’abril va començar a pujar la cistella

L’anàlisi d’Asufin detalla que el preu dels aliments va baixar durant el primer trimestre de l’any per l’impacte de la bonificació de l’IVA, però a partir de l’abril va començar a pujar i a l’octubre va superar el que costava abans de la rebaixa de l’impost. Durant el novembre i el desembre s’ha consolidat aquesta tendència a l’alça, segons apunta l’associació.

Per cadenes, el document indica que el cistell de consum més car és El Corte Inglés, amb 35,92 euros de mitjana. En canvi, el més econòmic és Alcampo, amb 32,30 euros.