Encara que no els aparenti, Carmen Lafuente, la propietària de La Cava de los Faros, té 83 anys i diu que ja era hora de jubilar-se. La botiga la va obrir son pare i “los Faros” eren els seus quatre fills, que considerava que guiaven i il·luminaven la seva vida. Els primers anys, l’establiment era sobretot una botiga de queviures, molts envasats allà mateix, a l’altell on hi ha els aparadors del segon pis. Al soterrani, amagant un dels pocs fragments que es conserven de la tercera muralla de Barcelona, hi havia les càmeres frigorífiques on conservaven les carns. Fa uns anys, la Carmen va deixar de vendre carn per centrar-se més en diversos productes artesans de qualitat (allò que anomenem “delicatessen”) i sobretot licors. Al soterrani hi va posar la licoreria i el tros de muralla va quedar a la vista. Ara que la botiga tanca, la seva filla seguirà venent vins i licors a través d’Internet.

La Cava de los Faros es desvincula de l’onada de tancaments de botigues emblemàtiques per l’encariment dels lloguers dels locals. Tot que el seu comerç era prou singular, no formava part del catàleg d’establiments emblemàtics afectats per la darrera suspensió de llicències. Carmen Lafuente reconeix que últimament la botiga no era gaire rendible, però com que ella era la propietària del local no hi havia problema.

El que passa és que ha decidit jubilar-se. Això sí, animada per l’oferta d’uns llogaters que s’han compromès a conservar el patrimoni arquitectònic del local. De fet, Lafuente espera que esdevinguin dignes continuadors de l’activitat que allà s’ha desenvolupat durant els darrers 63 anys. El contracte de lloguer s’ha signat aquesta mateixa setmana i les obres d’adaptació del local ja han començat.

Pots veure com era fins ara La Cava de los Faros i conèixer en persona la Carmen Lafuente en el següent vídeo i entrevista que el programa de BTV ‘Connexió Barcelona’ va enregistrar el mes passat: