El pitjor de la crisi, ho hem deixat enrere. Ho diu l'estudi de CatalunyaCaixa que s'ha fet públic avui. L'informe vaticina que l'economia catalana creixerà, tot i que lentament. Segons les dades d'aquest estudi el creixement serà de l'1,6% el 2012, en bona part gràcies a les exportacions de les empreses catalanes i al turisme, que aquest any preveu la xifra rècord de 16 milions i mig de visitants. També l'ocupació es recuperarà molt lentament i això, de retruc, afectarà la confiança dels consumidors. L'informe preveu acabar l'any amb una taxa d'atur del 18%.

L’economista Josep Olivé, autor de l’informe de situació i perspectives de l’economia catalana, creu que Catalunya tancarà el 2011 amb una taxa d’atur del 18% i el 2012 amb tan sols una dècima menys: comencen a generar-se nous llocs de treball, però continua l’ajust en la construcció i, sobretot, en la indústria.

Malgrat tot, Olivé creu que serà suficient perquè comenci a recuperar-se la confiança dels consumidors i reactivar la demanda interna. A mig termini, Olivé espera que el 2014 l’economia catalana pugui tornar a créixer a un ritme del 3%, sempre que es mantingui la situació actual a Europa.

En termes internacionals, Olivé ha constatat una Europa de dues velocitats, amb un “furgó de cua” integrat per Grècia, Itàlia, Portugal, Irlanda i Espanya. “A partir de 2012 caldria esperar que Espanya i Itàlia milloressin en el creixement i s’acostessin als països de cap”, ha valorat Olivé.