Trias encara no ha vist els comptes municipals, però s’ha mostrat convençut que hi haurà marge per augmentar la despesa social necessària per fer front als efectes de la crisi. El nou alcalde vol treure els diners de capítols de “despeses sense sentit” com les que tenen a veure amb la publicitat i el protocol. Com a exemple, ha explicat que va acordar amb tots els grups municipals substituir el tradicional sopar al Palauet Albéniz després de l’elecció del nou alcalde per un aperitiu més modest a la mateixa casa gran.

Per fer front a la crisi, Trias ha anunciat que en menys de 15 dies estarà constituïda una taula de seguiment amb representants de tots els grups. Una de les mesures que haurien de sortir d’aquest observatori, segons el nou alcalde, és que l’Ajuntament compti amb mediadors entre els bancs i les empreses perquè els hi arribi el finançament. Trias també s’ha compromès a unificar normatives i tràmits per concedir llicències en tots els districtes, perquè l’administració municipal es converteixi en una facilitadora per a tots aquells que volen obrir un negoci a la ciutat.

Més policia al carrer i també al metro

L’alcalde Trias ha insistit que calen més agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra patrullant pels carrers de Barcelona, fent tasques de policia de proximitat en tots i cadascun dels barris de la ciutat. També ha dit que vol veure policies a les andanes del metro, encara que TMB disposi del seu propi servei de seguretat privada.

Trias s’ha mostrat convençut que presidirà l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb el suport dels alcaldes de la resta de municipis, especialment del de Cornellà de Llobregat, el socialista Antoni Balmon, a qui ha agraït la bona relació que mantenen. L’alcalde de CiU ha dit que “l’Àrea Metropolitana és un lloc d’entesa” per a la col·laboració entre institucions municipals que estan condemnades a entendre’s.

Pressupostos a negociar

Trias s’ha mostrat disposat a negociar el pressupost municipal amb tots els grups: diu que n’hi hauria prou que s’abstinguessin perquè els comptes municipals tiressin endavant, però que qui estigui disposat a votar a favor esdevindrà “de facto” soci preferent. Ha volgut deixar clar que aquesta oferta no va adreçada només als socialistes, sinó també al PP i tota la resta. Ha demanat a ICV-EUiA que no es creguin que estan a les antípodes del nou govern municipal i ha agraït el gest dels regidors d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella i Joan Laporta, de donar suport a la seva investidura.

L’alcalde ha insistit que vol pactes a un o dos anys per aprovar els pressupostos, en un moment de crisi econòmica molt important que fa que les coses siguin més difícils. Trias assegura que ell ja li va oferir a l’anterior alcalde, però que Jordi Hereu no es va mostrar receptiu per introduir cap modificació en el seu projecte de pressupostos. “Jo no demano que votin els pressupostos de CiU, sinó que entrem en una negociació per aprovar els pressupostos de tots”, ha dit Trias.

“Ser alcalde és molt bonic”

El nou alcalde s’ha mostrat personalment satisfet del primer cap de setmana al capdavant del consistori. L’agenda del primer dia va voler marcar la prioritat social del seu mandat: visita a les Llars de l’Amistat fundades pel seu pare, canvi de presidència d’un club Rottary, inici de la Festa Major de la Vila Olímpica i, l’endemà, visita oficial a la Llar Pere Barnés de la Fundació Arrels.

Pel que a la conversa en què, en to de broma, deia que és una desgràcia tenir un aficionat blanc-i-blau a la família, Trias ha dit que es tracta d'”un fet desgraciat” pel qual ja ha demanat disculpes per carta al president del RCD Espanyol, Daniel Sánchez Llibre, a qui assegura que aprecia molt. L’alcalde Trias ha recordat que ell, tot i ser culer, sempre ha fet costat al club blanc-i-blau des dels seus càrrecs de responsabilitat i ha lamentat “que l’Espanyol hagi marxat de la ciutat per fer el seu estadi, encara que estigui a l’àrea metropolitana”.