ise 2024 epson

(ACN / redacció) El boom de la intel·ligència artificial i la nova manera de treballar a distància han aterrat a l’Integrated Systems Europe (ISE), el saló de l’audiovisual més gran del món, que se celebra al recinte firal de Gran Via fins divendres. “L’era de viure en vídeo ha vingut per quedar-se”, ha afirmat la portaveu d’una multinacional. A banda de les últimes novetats en pantalles semitransparents i de resolucions de 8K o 16K, al saló hi ha espai també per a innovacions com el “software” que redueix sorolls de l’ambient perquè les persones amb problemes d’audició no se sentin excloses en el món digital, els avatars i els bots de Zoom o la cabina que fa possible trucades ultrarealistes de Logitech.

A la fira també s’hi pot veure una sala de videoconferències pensada per fer xerrades individualitzades. Per exemple, permet veure l’altra persona a escala real, fer contacte visual directe i evitar distraccions i la fatiga digital que es pot donar en les trucades de portàtil a portàtil.

“Creem un ambient lliure de distraccions perquè les persones se centrin les unes amb les altres. No cal comprar un bitllet d’avió i visitar algú per crear una connexió íntima amb la gent”, ha assegurat Cherie Johnson, portaveu de Steelcase, que s’ha aliat amb la companyia suïssa per fer aquesta sala. La iniciativa es diu Projecte Ghost v2, i es mostra per primera vegada al saló.

Més enllà de les trucades

Una de les empreses que ha experimentat un creixement més exponencial arran de la pandèmia de la covid en el món de les reunions virtuals és Zoom. La nord-americana repeteix per tercera vegada a Barcelona amb un estand propi en què espera captar clients i socis locals, i mostrar solucions més enllà de la videotrucada clàssica. Per exemple, presenta avatars generats amb intel·ligència artificial que permeten donar més privacitat a les trucades i amb aplicacions en el món de l’educació. També ha mostrat integracions que permeten traslladar les videotrucades amb drons o ulleres virtuals per veure “un motor o entorns aïllats”.

Avatar generat amb IA per a una videoconferència amb Zoom

Un món digital més inclusiu

A banda de la imatge, l’acústica també agafa un paper destacat en les videotrucades. A la fira, que té un pavelló dedicat exclusivament a solucions en el camp de l’àudio, es poden veure projectes amb un rerefons social que busquen fer del món digital un ambient més inclusiu per a les persones amb problemes d’audició. Es tracta de l’eina GuestXR, que optimitza l’acústica en la realitat virtual per afavorir la participació de tota mena de persones en videotrucades desenvolupat per Eurecat.

Aquesta eina fa servir la intel·ligència artificial per reduir el soroll com el que se sent en un bar, per culpa d’unes obres o d’un gos que borda tant d’un costat com de l’altre de la videotrucada, per exemple.