El Sergio Alonso representa Katuma, un dels 15 projectes d'economia social i solidària seleccionats pel programa La comunificadora de Barcelona Activa. Ve a l'aula un cop a la setmana i aquí rep formació i acompanyament sobre com tirar endavant el seu projecte de plataforma en línia de gestió de grups de consum. SERGI ALONSO, soci fundador de Katuma "Aquí a La comunificadora ens expliquen quines coses podem fer per fer-ho sostenible a llarg termini que el finançament sigui rendible." Avui toca classe d'assessorament jurídic. A l'aula comparteixen experiències i projectes molt diversos, com el de Som Mobilitat, la primera empresa de cotxe multiusuari elèctric. ARNAU VILARDELL, soci fundador de Som Mobilitat "És una aplicació mòbil que et pots descarregar sent soci de la cooperativa i amb la qual pots localitzar, reservar, obrir i fer servir un vehicle elèctric de la cooperativa o d'un veí que l'hagi posat a la cooperativa." El govern vol que Barcelona Activa es converteixi en un referent de l'aposta pels projectes d'economia social i que la ciutat sigui capdavantera com ja ho són París o Mont-real. Per això l'any vinent ampliarà el pressupost fins als 2 milions d'euros i convertirà El Far de la Barcelona en la seu des d'on s'impulsaran tots aquests projectes. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Això forma part d'un canvi estratègic que el nou govern vol imprimir a Barcelona Activa, que col·loqui l'economia social i solidària en el centre." Actualment a la ciutat hi ha 5.000 empreses d'economia social, entre cooperatives, tercer sector, entitats i fundacions, que donen feina a 53.000 persones.

Arnau Vilardell i Ricard Jornet són els dos socis que han creat Som Mobilitat, una aplicació mòbil destinada a la mobilitat sostenible. Es tracta d’una cooperativa de consum sense ànim de lucre que va néixer fa uns mesos i que, amb l’ajut del programa formatiu de La comunificadora, està prenent forma. De moment han començat la prova pilot a Mataró, però l’any vinent ja volen tenir cotxes a Barcelona i estan en contacte amb els pioners, una cooperativa belga, per crear una xarxa europea que permeti compartir o llogar cotxes elèctrics a diversos països.

Barcelona Activa, centre de referència

Per Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde, aquest és un exemple del “canvi estratègic del govern” per situar l’economia social al centre de la gestió de Barcelona Activa, i convertir-la així en un espai de “referència” a l’altura de ciutats com París o Mont-real. Per aconseguir aquest objectiu, el 2017 s’ampliarà el pressupost fins als 2 milions d’euros, i també està previst que l’últim trimestres de l’any vinent l’edifici d’El Far, de la Barceloneta, es converteixi en la seu de Barcelona Activa des d’on s’impulsin tots aquests projectes. Per a Jordi Via, comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, aquesta no és una realitat nova a Barcelona. Via ha explicat que a la ciutat ja hi ha 5.000 empreses d’economia social, entre cooperatives, tercer sector, entitats i fundacions, que donen feina a 53.000 persones.