Si heu de fer un regal gastronòmic, una de les opcions és visitar el mercat All Those Food. Entre el centenar de parades, no hi falten els aliments tan salats com dolços. Ni tampoc els utensilis per menjar i que vagi de gust. La prova que la idea funciona és que en aquesta quarta edició l'afluència de clients ha estat un èxit. Pels organitzadors, la diferència d'aquest mercat és la proximitat. Un dels mercats clàssics quan s'acosta el Nadal és el Festivalet, ja amb nou edicions. Artesans de tot el món fan cua per poder-hi formar part i poder vendre les seves creacions. Totes fetes a mà. Aquest mercat de mobles s'estrena i per primera vegada ofereix tot un conjunt d'objectes per la casa. Taules, quadres, miralls. Novament amb un denominador comú, que són fets a mà. I si el pressupost no dóna per a més, una altra opció és el TrocaSec. Aquí tots els productes s'intercanvien per algun altre i no serveixen els diners. Una tècnica que ja està ben arrelada perquè la trobada fa 25 anys que se celebra.

El Desvan Market Raval s’ha sumat aquest any al ventall de mercats que aglutinen productes de proximitat i manufacturats. En aquest cas, ofereixen tot tipus de mobiliari per la casa, des de cadires i taules fins a coixins i altres productes de decoració. Els organitzadors van decidir provar amb aquest tipus de negoci després d’un mercat de segona mà que van fer temps enrere, i que va ser tot un èxit.

A banda dels que s’estrenen, d’altres es van consolidant. És el cas del mercat All Those Food que, ja amb quatre edicions, s’ha instal·lat per primera vegada al Seminari Conciliar de Barcelona. La trobada ha aplegat un centenar de comerciants i ha ofert tot tipus de productes gastronòmics; no només aliments sinó també utensilis de cuina. Per als impulsors d’aquest projecte, el més important és establir un vincle entre comprador i venedor i que els clients sàpiguen en tot moment què és el que consumeixen.

Un altre mercat que també ha rebut molts assistents és el Festivalet, que arriba a la seva novena edició. Es tracta d’una fira d’artesans que presenten els seus productes a un públic molt interessat a trobar quelcom diferent i original. Aquest dissabte ja van visitar-lo més de 6.000 persones i aquest diumenge al matí el temps d’espera per accedir-hi superava els 40 minuts. El Museu Marítim continua sent l’espai escollit per l’organització, però els responsables ja s’estan replantejant trobar-ne un altre que permeti ampliar les parades que hi ha actualment, que en són 108.

El Festivalet compta amb artesans d’arreu del món, com per exemple l’escriptora Molla Mills, que ha aprofitat la cita per presentar el seu primer llibre que dóna les claus necessàries per iniciar-se en el món del ganxet. Altres, com els artesans de BonsFocs, han aprofitat per promocionar els tallers de pa amb l’objectiu d’aconseguir que tothom pugui coure un pa “com el de tota la vida” a casa seva.

Pels qui prefereixin estalviar a l’hora d’aconseguir algun producte, l’opció d’aquest cap de setmana és el mercat d’intercanvi TrocaSec, que arriba a les 25 edicions. Aquest cop s’ha fet a l’escola Jacint Verdaguer, on els veïns del Poble-sec han pogut intercanviar un objecte que ja no utilitzen per un altre a cost zero.