Barcelona ha tancat el 2020 amb 93.842 persones apuntades a les llistes públiques de l’atur. La xifra suposa un augment de l’1,5 % respecte al novembre i del 35,9 % comparat amb l’any passat.
En el conjunt de Catalunya, l’increment és del 2,6 % (12.863 persones més) respecte al novembre i del 28,2 % (109.487 persones més) en comparació a l’any passat, segons les dades de l’atur registrat corresponent al desembre que publica aquest dimarts el Ministeri de Treball i Inclusió Social.
En el conjunt de l’estat l’atur va tenir 36.825 persones més al desembre, fins als 3,8 milions, i va acabar l’any amb un 22,9 % més de desocupats (724.532).
Destrucció de llocs de treball
Pel que fa a les dades d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya, el 2020 va acabar amb 75.715 inscrits menys, és a dir, un 2,2 % menys que al desembre de l’any passat, mentre que si es compara amb el novembre es va registrar un increment del 0,14 %, fins als 4.666 treballadors.
Quant a les dades d’afiliats a la Seguretat Social al conjunt de l’Estat, el 2020 es va acabar amb la destrucció de 360.105 llocs de treball com a conseqüència de la pandèmia, xifra que representa un descens de l’1,86 % en relació amb el mateix mes de l’any passat, quan el coronavirus encara no havia arribat a l’estat.
Un retrocés de cinc anys
El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha avisat que les dades de l’atur registrat del 2020 mostren que l’ocupació ha patit un retrocés de cinc anys i ha qualificat el darrer any de “molt dur” per al mercat de treball a Catalunya. El conseller ha pronosticat que el primer semestre del 2021 serà “complex” i amb “molts condicionants”. El Homrani confia en una millora de les dades a partir de mitjans d’any, coincidint amb un desplegament més ampli de la vacuna contra la covid.
Els sindicats reclamen prorrogar els ERTO
De la seva banda, els sindicats CCOO i UGT han reclamat al govern espanyol prorrogar l’acord sobre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que expira el pròxim dia 31. En un comunicat, UGT considera que també són necessàries “mesures immediates i urgents” per compensar els sectors més afectats per la crisi sanitària i les restriccions. Per la seva banda, CCOO subratlla que aquestes ajudes han de permetre “garantir el manteniment de l’ocupació i de la sostenibilitat del teixit productiu” i que aquestes polítiques sectorials són “inajornables”.