Sorpresa i frustració en el sector del comerç per les noves restriccions anunciades per la Generalitat. El president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, qualifica de “perjudicial” la mesura de tancar els comerços dels centres comercials i amb superfícies superiors als 400 metres quadrats entre el 7 i el 17 de gener, així com l’obligació de tancar les botigues petites els pròxims dos caps de setmana.

Tornem a ser els culpables dels focus de contagi i ens estigmatitzen una altra vegada”, ha afirmat Vendrell. Afegeix que aquestes mesures “només perjudicaran encara més un sector que ja estava tocat i que aquests 10 dies acabaran de rematar”. Barcelona Comerç espera que les restriccions no es prolonguin més enllà del 17 de gener i critica que s’utilitzi la superfície dels negocis com a criteri per decidir quines botigues tanquen i quines no.

Dubtes i crítiques dels comerciants

Alguns comerciants es mostren crítics i consideren aquestes restriccions com una “mala solució”. Anna Martínez, propietària de Sewpatch —una botiga de 100 metres quadrats que ven màquines i material per cosir— explica que el seu negoci haurà de tancar els dos caps de setmana següents. “Això pot portar conseqüències, no vendre màquines i que es venguin per comerç electrònic beneficia les grans plataformes, que són la gran competència a les botigues petites”, assegura Martínez.

També hi ha comerciants que tenen dubtes sobre l’abast de les restriccions. Carlos Matas, encarregat de la botiga Milar, veu amb inquietud la mesura de tancar les botigues no essencials els caps de setmana. En el seu cas, venen articles per a la llar, tauletes i telèfons, així que no saben si els afectarà aquesta decisió.

Incredulitat i sorpresa també entre les petites botigues per mesures que tornen a posar el focus en aquests locals. “El problema no ve dels comerços, si la gent entra d’un en un a la botiga”, ens explica Mari Carmen Suárez, dependenta de Doble Film.

El govern concedirà ajuts de 2.500 euros als grans comerços

La Generalitat ha anunciat que concedirà una compensació a tots els negocis obligats a tancar ininterrompudament entre el 7 i el 17 de gener. Es tracta d’un ajut de 2.500 euros per comerç a què només tindran accés les botigues de centres comercials i amb superfícies superiors a 400 metres quadrats.

Els centres comercials temen que el tancament s’allargui més de deu dies

L’Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya tem que el tancament obligat de deu dies s’allargui més del previst inicialment. El portaveu de l’entitat, Víctor García, veu insuficients els arguments que ha donat la Generalitat per ordenar un nou tancament quan no fa ni un mes que els centres comercials van reobrir: “Per què té més risc un espai d’un centre comercial, almenys els que són a l’aire lliure, que un eix comercial d’un barri o ciutat? Una de les úniques coses que s’ha posat sobre la taula és el tema de les aglomeracions i la mobilitat, però amb un confinament municipal és obvi que no hi ha mobilitat”, ha criticat.

Des de l’associació recorden que amb les restriccions per la segona onada van perdre la meitat de les vendes de la campanya de Nadal i reclamen poder tenir una activitat continuada, encara que sigui amb mesures com l’aforament del 30 %.

Un 40 % de les petites i mitjanes empreses, en risc de tancar

PIMEC ha alertat que les restriccions podrien comportar el tancament del 40% de les petites i mitjanes empreses dels sectors afectats i reclama més ajudes econòmiques, igual que ha fet Foment. La patronal també ha assegurat al diari ‘Ara’ que els empresaris han fet un gran esforç “per adaptar els seus negocis als requeriments de la pandèmia”.