La coneguda com a plaça de l’esvoranc del Carmel, l’espai situat entre els carrers de la Conca de Tremp i Sigüenza i el passatge de Calafell, canviarà d’aspecte molt aviat. Després de 18 anys de provisionalitat arrenquen les obres per aixecar un bloc de pisos de lloguer públic al cantó mar de la plaça.

El projecte inclou la construcció de 15 habitatges de lloguer social i un local destinat a equipament. La promoció va a càrrec de l’Incasòl, amb una inversió de gairebé dos milions d’euros i un termini previst d’execució de 20 mesos.

“Un compromís massa temps pendent”

La consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, ha explicat que amb la recuperació d’aquest espai, afectat per l’accident durant la construcció del túnel del metro el 27 de gener del 2005, “el govern compleix amb un compromís massa temps pendent“.

Segons Capella, aquesta promoció ajudarà a revertir la dinàmica d’expulsió de milers d’habitants que marxen dels barris de la ciutat per l’increment dels preus del lloguer i la compra d’habitatge. Els pisos aniran destinats a les persones inscrites al registre de sol·licitants d’habitatge de lloguer.

Veïns indignats pel retard i la manca d’informació

A l’acte de presentació de la promoció, veïns i comerciants del Carmel han deixat palès el malestar perquè no se’ls ha deixat intervenir i preguntar a la consellera. “Volem més transparència i no volem que es torni a repetir l’ensurt de fa 18 anys, hi ha molts veïns i comerciants afectats a la zona zero que ara hauran de conviure amb les obres“, comenta Mari Carmen Mateo, presidenta de Carmel Comerç.

Des de l’AV Carmel, Montse Montero assenyala que la nova promoció d’habitatges no acaba de convèncer els veïns, que esperaven saber més del projecte. A més, volen que els pisos es destinin a la gent del barri i assenyalen que ara potser “interessa fer habitatge” perquè “el Carmel està de moda”.

Sensors per detectar incidències

Aquest espai és la zona on va haver-hi l’esfondrament el 2005 per les obres de l’L5 del metro, fet que va obligar a desallotjar més d’un miler de veïns i enderrocar cinc blocs de pisos. Està previst instal·lar sensors que emetran dades cada 12 hores i es faran prospeccions periòdiques per tal de detectar qualsevol moviment de terres que es pogués produir.