Aquest dimarts, 11 d’abril, arrenca la campanya de la declaració de la renda 2022. Els contribuents ja poden descarregar-ne l’esborrany al web de l’Agència Tributària, identificant-se a través del sistema Cl@ve PIN o amb el número de referència. Per fer el tràmit per telèfon o de forma presencial encara caldrà esperar uns dies. En tots els casos, el termini per presentar-la acabarà el 30 de juny.

Si s’opta per fer la declaració de forma presencial és necessari reservar dia i hora. El tràmit es podrà fer per internet o a través del telèfon a partir del 25 de maig. Aquests són els números que habilitarà l’Agència Tributària:

  • 915 357 326 o 901 121 224
  • 915 530 071 o 901 223 344

La previsió és que d’aquí a 48 hores es comencin a efectuar les primeres devolucions. La previsió és que es presentin 22.899.000 declaracions, un 3,4 % més que l’any anterior. El 60 % de les declaracions seran a retornar per un import de més de 9.900 milions d’euros. Pel que fa a les declaracions a ingressar, l’estimació és que la quantitat superi els 16.400 milions d’euros.

Qui ha de presentar la renda?

Com a norma general, totes les persones treballadores que hagin percebut ingressos durant l’any anterior han de presentar la declaració. Ara bé, si els ingressos han estat inferiors als 22.000 euros i provenen d’un únic pagador, no hi ha obligació de fer-la. En el cas d’haver tingut més d’un pagador, tampoc no caldrà presentar-la si la quantitat no supera els 14.000 euros.

Les novetats de la campanya

Una de les novetats d’aquesta campanya és que tots els contribuents que hagin rebut alguna ajuda de l’Estat, com, per exemple, el bo cultural o el xec de 200 euros per a famílies vulnerables, l’hauran de declarar en cas d’estar obligats a presentar la renda. Aquest any, a més, hi ha més restriccions a les deduccions dels plans de pensions individuals o una nova casella per declarar els guanys amb les criptomonedes.

D’altra banda, es permetrà aplicar la reducció per maternitat a les mares amb infants menors de tres anys sense feina que reben prestacions. Fins ara, per tenir aquest descompte era necessari que la dona realitzés una activitat per compte propi o aliè.