Fira de Barcelona, Ajuntament i Generalitat ja han col·locat la primera pedra del futur Hall 0 del recinte firal de Gran Via. El nou pavelló, que s’aixecarà on abans hi havia l’edifici de Porcelanosa, serà colossal i ocuparà una superfície de 60.000 m²; un espai tan gran que, a dins, hi cabrien 10 piscines olímpiques, dos camps de futbol o una illa sencera de l’Eixample.

De fet, per representar les dimensions del pavelló, l’equip d’arquitectes que el construirà ha fet una comparativa espectacular en una recreació virtual: el Hall 0 pot encabir un avió Airbus A340-200, de fins a 300 places. Això també és possible perquè el pavelló es construirà amb una tècnica que prescindeix de columnes a la planta superior i, per tant, s’aconseguirà un espai 100 % diàfan. La planta inferior sí que en tindrà.

comparativa hall 0

A més, el pavelló tindrà una altura de 48 metres: molt pel damunt de la Porta de Brandenburg de Berlín (26 metres), l’Arc de Triomf de Barcelona (30 metres) i el Crist Redemptor de Rio de Janeiro (38 metres). El Palau Sant Jordi també és tres metres més baix que el futur Hall 0.

Una terrassa verda i una passarel·la elevada

El futur pavelló no només tindrà atractius a l’interior, sinó que també disposarà d’una gran terrassa exterior, en dos nivells i plena de vegetació. Segons les imatges virtuals que ha fet públiques Fira 2000 (el consorci publicoprivat que gestiona Fira de Barcelona) la terrassa tindrà un disseny en forma d’ones que emularà la silueta sinuosa que ja tenen els pavellons existents del recinte firal de Gran Via. De fet, qui rubrica el nou pavelló és l’arquitecte japonès Toyo Ito, responsable dels altres pavellons.

terrassa hall 0

Al costat del pavelló pròpiament dit (que tindrà dos nivells dedicats a exposició i a activitat de congressos) s’hi aixecarà un edifici amb 12 plantes per a oficines de Fira de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. Tot plegat es connectarà amb la resta de recinte firal gràcies a una passarel·la elevada, que creuarà pel damunt de l’avinguda de Joan Carles I (al terme municipal de l’Hospitalet de Llobregat).

edifici oficines hall 0

Segons han explicat els responsables de Fira 2000, en l’acte oficial de col·locació de la primera pedra dels treballs, l’objectiu és que les obres del futur Hall 0 estiguin enllestides abans de la tardor del 2026. El projecte el dirigeix l’equip d’arquitectes amb seu a Barcelona Fermín Vázquez, que es coordina amb Toyo Ito, i té un pressupost total de 323 milions d’euros. En paral·lel, a mitjans del 2024, també començaran les obres per reformular el recinte firal de Montjuïc.