Cafè i croissant per 90 cèntims, les 150 pessetes que costava el 1993, any en què la cadena El Fornet va marcar un abans i un després en la imatge dels forns. “Fora d’Espanya ja existia i aquí nosaltres vam ser-ne dels primers, després molts van seguir el nostre exemple”, explica Adolfo Hernández.

El Gremi de Flequers de Barcelona va aconseguir que s’adaptés la normativa cap a l’any 1990 per permetre als forns tenir una zona de degustació dels productes propis. “Vam veure que només amb la venda de pa era difícil sobreviure i a això s’hi sumava que la gent ens demanava poder prendre un cafè”, diu Xavier Vilamala, president del gremi. Amb els anys són molts els negocis que s’han obert seguint aquest model: “De fet, ara se’ns ha tornat una mica en contra, perquè potser si no es permetés tenir zona de degustació no s’obririen tants establiments nous”. Vilamala es refereix així a la proliferació de comerços no agremiats “que venen pa de mala qualitat”. No és el cas d’El Fornet, un comerç que forma part del Gremi de Flequers i ofereix pa artesà de qualitat.

Més regulació de les administracions

El president dels flequers reclama a l’Administració “menys màniga ampla” i més control a la manera com es ven el pa en determinats comerços. “Venen el pa sense tancar, tothom el pot tocar, com pot ser?, això no passa amb cap altre producte!”, es queixa. Vilamala i altres forners es mantenen fidels a la fórmula del forn de pa artesà “amb fermentació llarga i ingredients de primera”. Productes de qualitat que, segons el gremi, cada cop tenen més adeptes, “la gent comença a estar cansada del pa dolent”.

Comparteix a: