ALBERT GRAN, vicepresident del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya Entenem que això és insostenible, entenem que això ens porta al tancament de tot el que és la producció, de molts espais, i que ens porta doncs a la cua d'Europa.

El manifest en defensa de la cultura i les arts ha estat promogut pel Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, i s’hi han sumat les principals institucions culturals del país. El vicepresident de l’entitat, Albert Gran, ha dit que espera que s’hi acabin sumant “altres museus i institucions culturals de la resta d’Espanya” .

Gran ha dit que “si el 8% d’IVA que hi havia abans ja em semblava alt, un 21% és excessiu i ens col·loca en una situació de no poder competir internacionalment”, ja que països europeus com França o Alemanya apliquen un 6 o 7% d’IVA en la cultura. Segons els galeristes catalans, aquesta situació ha provocat que algunes galeries s’estiguin plantejant marxar cap a França.

En el text es recull que és “un símptoma inequívoc i preocupant” que el Festival Primavera Sound es plantegi deixar Barcelona i instal·lar-se a França o Portugal.

Més unitat que mai

Els signants del manifest asseguren que el món de la cultura “està més unit que mai” i que la reivindicació no s’aturarà en la publicació del manifest i que emprendran altres mesures si el Govern espanyol no rectifica. Han posat l’exemple d’Holanda, on la pressió del món cultural va fer fer marxa enrere l’executiu d’aquell país.  Consideren “ineficaç i perjudicial” la recent pujada de l’IVA i de “sense sentit” la política fiscal aplicada, si es té en compte “la desproporció entre les quantitats que es podran recaptar després d’aquesta pujada i l’enormitat dels danys causats per ella.”