L'acte de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona a contribucions culturals de 2012 va ser àgil gràcies als vídeos amb fragments d'entrevista que glossaven breument els guardonats en cadascuna de les 20 categories. És impossible fer-ne esment un per un, però paga la pena destacar que en molt casos es van lliurar a col·lectius, com el de la sala Heliogàbal, en l'apartat de música, o el de l'Institut Moisès Broggi, en educació. Al dramaturg Jordi Casanovas se'l va distingir en la categoria teatral per dinamitzar l'autoria catalana contemporània des de la petita sala Flyhard de Sants. JORDI CASANOVAS, premi Ciutat de Barcelona de teatre "I molt actual, i que fos molt prócima al públic. I bé, és una mica el que ha sigut l'incentiu més important perquè acabem omplint, hem tingut ple l'últim any i mig." Un tàndem, el que formen Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit, va recollir premi d'arquitectura per la projecció de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, edifici d'una gran versatilitat al servei de la cultura FRANCESC BACARDIT, premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura "Nosaltres el que hi hem aportat bàsicament és poder convertir aquesta complexitat de programa, aquesta complexitat d'idees, en una complexitat espaial." En el discurs de cloenda l'alcalde va elogiar l'excel·lència de totes les contribucions culturals distingides, i també que l'elecció la fa un jurat especial proposat pel Consell de Cultura de Barcelona. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Donem uns premis, però no els donem els polítics directament, sinó que són uns premis que dóna la ciutat a través del Consell de Cultura de Barcelona. I això, especialment els prestigia a tots vostès d'una manera molt important." Roger Mas, acompanyat per la Cobla Sant Jordi, va posar les notes musicals a l'acte.

Els 20 premis:

TEATRE: Jordi Casanovas, autor i director de ‘Pàtria’.
Menció especial per a Toni Gomila, per l’espectacle ‘Acorar’.

DANSA: Álvaro de la Peña, pel treball coreogràfic ‘Barris en dansa’.

CIRC: ‘Le Gran C’, de la Companyia XY.

ARTS VISUALS: ‘Idensitat’.
Menció especial a l’artista Joana Cera, per l’exposició “Sense mesura variable”.

AUDIOVISUALS: ‘Ensayo final para utopía’, d’Andrés Duque.
Menció especial al col·lectiu Venga Monjas, per la sèrie online ‘Coneix la teva ciutat’.

MÚSICA: Heliogàbal.

CULTURA POPULAR I TRADICIONAL: Esbart Català de Dansaires, pel projecte ‘Apel·les Mestres, artista complet i home polièdric’.
Menció especial a la productora El Cangrejo, pel film ‘Els últims’.

TRADUCCIÓ EN LLENGUA CATALANA: Miquel Casacuberta, per la traducció d”Els papers pòstums del Club Pickwick’, de Charles Dickens.

LITERATURA EN LLENGUA CATALANA: ‘Sense alè’, de Josefa Contijoch.

LITERATURA EN LLENGUA CASTELLANA: ‘La hija del Este’, de Clara Usón.

MITJANS DE COMUNICACIÓ: Rosa Badia, pel programa ‘Tot és comèdia’.

AGUSTÍ DURAN I SANPERE D’HISTÒRIA DE BARCELONA: L’obra ‘Les dones soles a la baixa edat mitjana: una lectura sobre la viduïtat’, de Mireia Comas Via.

DISSENY: Associació Cultural Monogràfica, per la revista Monografica.org.

ARQUITECTURA I URBANISME: Fàbrica de Creació Fabra i Coats, dels arquitectes Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit.
Menció especial al projecte del Bloc 11 de Can Batlló.

INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA: Roderic Guigó, pels seus treballs en el consorci internacional ENCODE.
Menció especial a Àlvar Sánchez, pel treball sobre la invisibilitat als camps magnètics.

ASSAIG: Eloy Fernández Porta, per ‘Emociónese así’.

CREATIVITAT I INNOVACIÓ: Filmin.

EDUCACIÓ: Institut Moisès Broggi.

GASTRONOMIA: Quim Vila, per Vila Viniteca.

PROJECCIÓ INTERNACIONAL DE LA CIUTAT DE BARCELONA: Associació Marató de l’Espectacle, pel projecte ‘Ciutats que dansen’.
Menció especial a l’Assemblea Nacional Catalana.