La gala d’entrega del Premi Planeta és sempre un gran circ mediàtic, però aquest dilluns ha batut tots els rècords. Les declaracions del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, sobre la necessitat d’espanyolitzar els escolars catalans i l’assistència a la vetllada del president de la Generalitat han multiplicat flaixos i càmeres. Casualitat o no, en saber-se guanyador del Premi Planeta, Lorenzo Silva, casat amb una catalana, ha parlat metafòricament per demanar que no hi hagi ruptura. “El meu desig”, ha assegurat, “és que entre el meu Madrid i la meva Barcelona no hi hagi mai una altra ratlla divisòria que aquest meridià que, després de to, i per sort, no és més que una línia imaginària”. El meridià de ‘La marca del meridiano’, és el de Greenwich, que el sergent de la Guardia Civil Rubén Bevilacqua, protagonista de les altres sis novel·les de Silva, ha de creuar per anar a investigar un cas a Barcelona amb la seva ajudant, Violeta Chamorro.

Els periodistes solen oblidar l’escriptor finalista, però no enguany, segurament pel fet que Mara Torres és una presentadora popular. Torres ha confessat que ‘Una vida imaginaria’ li ha permès sortir de la rutina periodística i ha dit que és una novel·la sobre l’amor i la capacitat de somiar.

Una gala marcada per la tensió entre Catalunya i Espanya

La vetllada, que s’ha celebrat al Palau de Congressos de Catalunya, s’ha viscut amb molta fredor i enmig d’una calma tensa pel debat sobiranista de les últimes setmanes. El president de la Generalitat i el ministre de Cultura han coincidit a la gala dels premis Planeta. Ha estat la primera trobada després de la polèmica per les paraules de Wert.  Mas i Wert han arribat al sopar acompanyats del president del Grup Planeta, José Manuel Lara, que s’ha assegut entre el president i el titular de Cultura. Durant el sopar, mentre Artur Mas ha parlat amb Lara, el ministre Wert ho ha fet amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Quan han estat preguntats pels periodistes, tant Mas com Wert han volgut restar importància al debat polític i els dos han coincidit a ressaltar la importància dels premis Planeta dins del panorama cultural del país.