JAUME SERRA, autor de les fotografies en color "En presentem 54 en aquesta exposició. Però a l'arxiu fotogràfic i documental que tenim potser estem parlant de 1000 imatges. Després de la guerra civil, hi va haver persones que, fugint de la repressió posterior a la guerra, es van veure obligades a pujar a les muntanyes. Molts d'ells van anar a parar, precisament, a la guerrilla de Llevant i Aragó. Com que els guerrillers estaven a sobre del terreny hi van passar molts actes de lluita de repressió que ens va semblar molt important recollir i, a part, hi havia també la gent que ajudava els guerrillers, en gran part dones que portaven els aliments en lloc determinats perquè els maquis poguessin sobreviure en condicions duríssimes a la muntanya perquè les condicions eren també de manca de medicaments, de manca de vestits. Hi havia maquis que passaven l'hivern amb unes espardenyes trencades. Els guerrillers han mort sent delinqüents comuns perquè el règim franquista no els anomenava guerrillers, els anomenava bandolers. I el 2011 continuen sent delinqüents comuns".

Els autors de les fotografies han recorregut, durant cinc anys, la zona del Maestrat, a Terol. Allà han tingut l’oportunitat de fotografiar els campaments, les masies i els refugis on van sobreviure, durant els anys 40 i 50, més de 300 guerrillers de l’Agrupació Guerrillera de Llevante i Aragó. A més, han recopilat informació i s’han entrevistat amb testimonis que van viure en primera persona els anys de resistència i de lluita en contra del règim franquista.

Amb el títol de “Maquis: 1940-1952. Agrupación guerrillera de Levante y Aragón”, la mostra es pot veure al Centre Cultural Can Fabra fins al 26 de gener de 2011.