La fotografia guanyadora és de Margarita Teichroeb, una jove de 26 anys que es deixa fotografiar a la cuina de casa seva. Aquesta imatge forma part d’un treball que va documentar el Jordi sobre la vida d’aquesta comunitat religiosa de Bolívia, que es diu comunitat mennonita i que viu com els seus avantpassats alemanys del segle XVI. Viuen sense vehicles, ni tampoc electricitat. Això ha condicionat el treball del fotògraf, que ha retratat la noia i les altres imatges de la comunitat sense utilitzar llum artificial.

Jordi Ruiz ha explicat a BTV Notícies que aquest premi “és com un somni fet realitat”. Explica que li va arribar un correu de l’organització per dir-li que era un dels finalistes i no s’ho podia creure. L’any passat ja es va presentar al concurs amb unes fotografies d’un reportatge que va fer sobre els refugiats de Líbia, però llavors no va haver-hi sort. El Jordi espera que aquest premi, que està considerat com el més important del món en la categoria de retrats, li obri les portes a treballar en el món editorial i també en el comercial. El Jordi confessa que “els editors dels mitjans sempre estàn pendents d’aquesta mena de premis, per la qual cosa ara m’agradaria pensar que saben qui sóc i que com a mínim em contestaran al telèfon”.

Aquest barceloní ha estat el guanyador d’entre 5.340 propostes que es van presentar al concurs, procedents d’artistes de tot el món. Des d’avui i fins al 27 de febrer de 2013 el retrat guanyador estarà exposat a la National Portrait Gallery de Londres. El premi està valorat en 15.000 euros.