premis planeta 2021

Si no hagués sigut perquè Carmen Mola és el pseudònim sota el qual s’amagaven tres escriptors, el guanyador del 70è Premi Planeta hagués estat una dona. I amb ella serien 18 les escriptores guanyadores des del 1954, quan es va endur el premi per primera vegada una dona, l’escriptora Carmen Laforet. Però la realitat és que els guardonats són tres homes: els escriptors Jorge Díaz, Antonio Mercero i Agustín Martínez, que han escrit a sis mans ‘La Bestia’. Tot plegat ha generat una onada de malestar generalitzat a les xarxes.

“Impossible un millor paradigma de la cultura patriarcal”

El secret més ben guardat dels autors —la seva identitat— s’ha destapat aquest divendres durant la gala d’entrega del premi, que s’ha celebrat al MNAC. I les reaccions a Twitter no han trigat a arribar. Algunes usuàries s’han sentit ofeses. Pensen ara en totes les dones de la història que han hagut de firmar amb nom d’home perquè els publiquessin les novel·les i ho consideren “oportunisme”.

Un altre usuari se’n fa creus i pensa que és un clar exemple de la cultura patriarcal en la qual vivim.

I d’altres escriuen, directament i amb to burlesc, que estan “trolejant” les feministes.

La novel·la s’ambienta a Madrid el 1834, en plena Primera Guerra Carlista, i amb la ciutat tancada per una epidèmia de còlera. En aquest clima opressiu es produeixen un seguit d’assassinats de nenes de barris humils.

Els autors es repartiran un milió d’euros, atès que l’editorial n’ha elevat la dotació, que fins ara era de 600.000, i passa a ser el guardó literari més ben dotat del món, per damunt del Nobel.