La novel·la mereixedora del 70è Premi Planeta és ‘La Bestia’, presentada amb el ´títol de ‘Ciudad de fuego’, i sota el pseudònim Sergio López. Rere aquest pseudònim s’amagava Carmen Mola, misteriosa autora d’una exitosa trilogia de novel·la negra que ha venut 250.000 exemplars, encetada amb ‘La novia gitana’.

La gala d’entrega del premi, celebrada al MNAC, ha destapat l’autèntica identitat de l’autora fantasma. Es tracta de tres escriptors: Jorge Díaz, Antonio Mercero i Agustín Martínez. Amb experiència com a guionistes, estan avesats a treballar en equip.

Thriller històric

Com en el cas de la trilogia, ‘La Bestia’ és una novel·la negra, però també històrica. S’ambienta a Madrid el 1834, en plena Primera Guerra Carlista, i amb la ciutat tancada per una epidèmia de còlera. En aquest clima opressiu es produeixen un seguit d’assassinats de nenes de barris humils.

Volem pensar que el relat té aires de Dickens, perquè la protagonista és una nena òrfena que cerca la seva germana desapareguda”, ha explicat Antonio Mercero. Els autors es repartiran un milió d’euros, atès que l’editorial n’ha elevat la dotació, que fins ara era de 600.000. Passa a ser el guardó literari més ben dotat del món, per damunt del Nobel.

Paloma Sánchez Garnica, finalista

La finalista del premi ha estat Paloma Sánchez Garnica, amb set novel·les publicades. Ha merescut el guardó, dotat amb 200.000 euros (també ha estat incrementada aquesta dotació) per la novel·la ‘Últimos días en Berlín’, una història d’amor i amistat durant l’ascens del nazisme. “Volia tractar d’entendre les raons de l’ascens dels totalitarismes”, ha comentat l’autora.