Aquest 2020 arriba carregat de novetats a la televisió, tant pel que fa a noves (i molt esperades) estrenes com pel que fa a grans retorns de sèries que ja fa temps que esperem. De moment, el Pep Prieto ha fet una primera sel·lecció amb 8 títols que cal que tingueu en compte!

Les primeres estrenes de sèries del 2020

1

‘Dracula’

Mark Gatiss i Steven Moffat. BBC, 2020

‘Dracula’ és la primera gran aposta de la BBC per a aquest 2020, que aquí podem veure a Netflix. Hi havia moltes expectatives per veure aquesta modernització del mite i la veritat és que no decep gens: tot i que manté l’ambientació de la novel·la i en algunes coses resulta molt canònica, és realment divertida i aconsegueix que els tres episodis de 90 minuts passin com un sospir. És dels creadors de ‘Sherlock’ i es nota, sobretot en el registre visual i la manera que té d’actualitzar algunes idees recurrents dels relats de vampirs. No és gens exagerat afirmar que és la primera bona versió de Bram Stoker des del ‘Dràcula’ de Coppola, i ja han passat 28 anys. Per cert, que si us sona molt el seu protagonista, Claes Bang, és perquè l’heu vist en sèries com ‘Bron’ o ‘The affair’.

2

‘Mesías’

Michael Petroni. Netflix, 2020

Aquestes festes la plataforma Netflix ha estat particularment activa. De fet, van arribar a estrenar una sèrie el mateix 1 de gener al matí, amb un tema que no podria ser més adequat: el Messies. Es tracta d’una sèrie que especula amb el retorn del fill de Déu amb una perspectiva més rigorosa del que es podia esperar, sobretot perquè, si a vegades cau en alguns misticismes innecessaris, és una molt interessant aproximació a com es percebria un fet així en un món globalitzat i amb xarxes socials. ‘Mesías’ tracta la fe i com depèn de la mirada i experiències de cadascú, el paper dels mitjans de comunicació i fins a quin punt els governs manipulen la nostra percepció dels esdeveniments. Temes molt interessants i que la sèrie sap explorar amb rigor. Es troba en un curiós punt mitjà entre ‘The leftovers’ i ‘Homeland’. Beu molt d’aquesta última a l’hora de configurar l’agent de la CIA que protagonitza la història, una excel·lent Michelle Monaghan.

3

‘Evil’

Michelle King i Robert King. CBS, 2020

El matrimoni format per Michelle i Robert King compta amb tota la nostra confiança gràcies a ‘The good wife’, ‘The Good Fight’ i ‘Braindead’. I, tot i que aparentment (segons els tràilers) ‘Evil’ sembla un thriller sobrenatural més, la cosa va molt més enllà: és també una faula política plena d’humor negre i mala bava, i els seus personatges enganxen des del primer moment. Els protagonistes són una psicòloga i un capellà que investiguen misteris sense resoldre de l’Església per determinar-ne el grau de veritat, i acaben topant amb un cas que posa els pèls de punta. Aquí s’estrena a la cadena SyFy el dia 13 de gener.

4

‘Treadstone’

Tim Kring. USA Network, 2020

’Treadstone’ és un “spin-off” de la saga dedicada a Jason Bourne, centrat en el programa secret d’entrenament d’agents. Una sèrie de Bourne sense Bourne, però que en preserva l’estil. De fet, qualsevol fan de la saga sap que la paraula “treadstone” es prestava a un bon nombre de possibilitats de seqüela o spin-off, i ha estat Amazon qui finalment ha encarregat aquesta minisèrie basada en el programa d’agents secrets de la CIA. La història gira al voltant d’un nou protocol que pretén fer els agents encara més poderosos i inhumans, però alguns dels seus membres es rebel·len contra l’agència per impedir que es dugui a terme. De ‘Treadstone’ destaca l’esforç de recreació de l’estètica de la saga, amb escenes d’acció molt ben rodades i uns aires de thriller geopolític molt addictius. Ara bé, tenint en compte que és obra de Tim Kring, creador de sèries com ‘Herois’, tota desconfiança està justificada.

4 grans retorns de sèries per al 2020

1

‘The new pope’

Paolo Sorrentino. HBO, 2020

Una sèrie que funciona com a continuació de ‘The young pope’, però que es planteja com un arc narratiu nou. Hi apareix el jove papa, interpretat per Jude Law, que està en coma i és venerat com un sant, i un nou papa, un aristòcrata encara més desvergonyit i molt secret que encarna John Malkovich. El caràcter del nou pontífex no només topa amb els protocols vaticans, sinó que, a més, és el menys indicat per fer front als diferents escàndols que ha d’afrontar l’Església. Tenint en compte que la sèrie continua en mans del gran Paolo Sorrentino, no hi ha dubte que és un dels plats forts de la temporada, i a més té l’al·licient de veure Malkovich en un d’aquests papers que treuen el millor d’ell mateix.

2

‘Curb your enthusiasm’

Larry David. HBO, 2000 – actual

Larry David torna a la càrrega amb la desena temporada d’una de les millors comèdies en emissió: una sèrie que va començar les seves emissions fa vint anys! Larry David s’interpreta a ell mateix en aquesta sèrie que ha estrenat deu temporades en dues dècades, perquè la HBO va acceptar fer-la quan David en tingués ganes i no seguint les tiranies del calendari. I segurament és per això que manté intacta la qualitat del primer dia, amb l’humorista jugant amb la fina línia que separa la realitat de la ficció, i aprofitant l’avinentesa per riure’s de coses de les quals que no es riu ningú i parlant de temes sovint incòmodes per a qualsevol producte televisiu. La nova temporada compta amb deu episodis i ja sabem ara que serà una de les grans comèdies de l’any.

3

‘Sex education’

Laurie Nunn. Netflix, 2019 – actual

Aquest és d’aquells casos en què semblava que la cosa es quedava en una única temporada, però l’arc narratiu de la primera temporada era prou satisfactori com per no haver lamentar que fos l’única. I, com que va acabar convertida en un fenomen molt basat en el boca-orella, era inevitable que Netflix volgués tornar a ensenyar-nos la vida d’Otis, aquest adolescent fill d’una terapeuta sexual que acaba convertint-se en l’assessor dels seus companys d’institut en tot el que té a veure amb l’amor i el sexe. Si la segona temporada aconsegueix tan sols preservar la frescor i l’enginy de la primera, el retorn ja haurà valgut la pena.

4

‘Homeland’

Alex Gansa, Howard Gordon. Showtime, 2011 – 2020 

Per acabar, és inevitable parlar d’un dels grans retorns de l’any, tot i que no serà fins al febrer quan s’estrenarà la vuitena (i última) temporada de ‘Homeland’. La sèrie que millor ha retratat els conflictes geopolítics i que segur que trobarem a faltar, perquè, una vegada va superar el que podríem anomenar etapa Brody, es va convertir en una sèrie d’espies molt addictiva que ha sabut parlar del món actual amb un rigor notable. Però vaja, Claire Danes és qui ha volgut posar punt final a la història de Carrie Mathison després de vuit temporades enfrontant-se a infinitat de conspiracions, atemptats i problemes personals.