El Toni Torrens és mallorquí, nascut a sa Pobla, però fa molt de temps que, a més de pobler, se sent gracienc. Sempre havia estat un amant de la ciutat i de la Vila de Gràcia, però l’any 1993 va forjar una relació amb Gràcia que només ha fet que créixer amb els anys. I és que va portar el primer fogueró de la festa de Sa Pobla a Gràcia.

Toni Torrents durant la primera festa de Sa Pobla a Gràcia el 1993, tocant la simbomba

En aquella època els fills del Toni vivien a la Vila de Gràcia, s’hi havien traslladat per estudiar, i el seu pare, que tot i que és farmacèutic de professió, sempre s’ha dedicat a la difusió de la cultura mallorquina, va tenir la idea de portar-los la festa del seu poble a Gràcia. Tot va sorgir parlant amb una amiga que feia més de 20 anys que no veia foguerons.

A Gràcia també hi vivia una amiga meva i em va dir que feia més de 20 anys que no havia vist foguerons
Toni Torrens, impulsor dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia

El Toni s’ha convertit en un ambaixador de sa Pobla, on celebren les festes de Sant Antoni amb dos-centes fogueres. Recorda que quan va portar la proposta al districte, tot i que de seguida van començar a treballar-hi, hi havia “certa por cap al foc”. Ara, amb el pas dels anys, aquesta tradició ha arrelat a Barcelona, fins a convertir-se en la festa major d’hivern de Gràcia, amb un total de 12 figueres (tot i que no ha estat el cas dels darrers anys a causa de la pandèmia).

També explica que hi havia una gran desconeixença entre Catalunya i Mallorca, però des de fa 30 anys, gràcies a la festa, s’han anat teixit connexions. De fet, recorda que aquell primer any de foguerons a Gràcia, un grup de mallorquins, de tornada de la capital catalana cap a les illes va comentar: “No són tan diferents a nosaltres”.

Aquesta convivència i amistat entre la gent d’un lloc i de l’altre per mi és gairebé el més important d’aquesta trobada
Toni Torrens, impulsor del Foguerons de Sa Pobla a Gràcia

La festa ha apropat a catalans i mallorquins

Pel Toni aquesta amistat i convivència entre catalans i mallorquins, que s’ha establert, és gairebé el més important de portar la festa dels foguerons a Gràcia. Sobretot perquè ha donat a conèixer l’ànima de Mallorca, més enllà de la visió que es té de zona de turistes, i ha trencat aquest tabú. I Gràcia ha estat un trampolí per fer-ne difusió per tot el territori català.

Ara, el seu afany per impulsar la cultura popular de Mallorca, que ha aconseguit que arreli a Barcelona, s’ha vist recompensada una vegada més amb un guardó. En el marc de la trentena edició de la festa, ha rebut el Premi Joan Amades de cultura tradicional i popular. Una celebració que se suma a la del seu 85è aniversari, i és que l’ànima dels foguerons bufa espelmes envoltat de qui s’ha convertit en la seva segona família, a Gràcia.