La plaça s’ha emplenat al vespre i l’ambient festiu s’ha anat animant encara més mentre es feia de nit. Enguany, com a novetat, el pregoner ha sortit al balcó de l’Ajuntament acompanyat de l’alcaldessa i els membres de la corporació municipal. Buenafuente ha convidat els barcelonins a viure la festa intensament i, sobretot, amb bon humor. Ada Colau ha volgut recordar els barcelonins que ho passen malament i també els refugiats que vindran. El pregoner ha dit que això encara el feia sentir més orgullós de viure a Barcelona.

Els veïns de la Barceloneta han tornat a manifestar-se a plaça contra els pisos turístics durant el pregó, tot i que els crits han acabat quan les figures de la imatgeria festiva de la ciutat han començat a desfilar-hi, per tal de respectar la festa. Han ballat sobre l’escenari de la plaça de Sant Jaume les mateixes figures tradicionals de cada any: els Gegants de la Ciutat, els Gegants del Pi, els Gegants de Santa Maria del Mar, els capgrossos Macers, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac de Ciutat Vella, la Víbria, la Tarasca i els cavallets cotoners. També hi han actuat els diables i els Falcons de Barcelona. En acabat, totes les colles han ballat juntes al Toc final, que ha anat seguit de focs d’artifici des del terrat de l’Ajuntament per donar la benvinguda a la Festa Major de Barcelona.

Els Ministrils del Camí Ral, que només fan aquesta actuació en tot l’any, han posat la música del tradicional Toc d’inici de la Mercè. Per acabar el seu concert, han interpretat enguany especialment la cançó ‘La fera ferotge’ d’Ovidi Montllor, 20 anys després de la mort del cantautor alcoià universal, que va viure a Barcelona entre Vallcarca i el Coll.