La Sala Tallers del TNC posa en escena ‘La niña gorda’, adaptació de la novel·la homònima de Santiago Rusiñol. Xavier Albertí ha dirigit el muntatge, que interpreta en solitari Jordi Oriol.

La novel·la ‘La niña gorda’, de Rusiñol, comença amb el naixement d’una nena anormalment grossa, que pesa vuit quilos. A causa de la seva voracitat, els progenitors tenen dificultats per alimentar-la. Va creixent, només interessada pel menjar i els fulletons romàntics, dels quals el seu pare n’és repartidor. Un amic de la família arribat de l’Argentina, domador de professió, serà la solució als problemes econòmics. Junts muntaran una barraca de fira amb la noia com a principal atracció. El domador, a més, acaba sent el seu marit.

Rusiñol i Eugeni d’Ors

S’ha vist ‘La niña gorda’ com una paròdia de ‘La ben plantada’ d’Eugeni d’Ors (rival intel·lectual de Rusiñol), que hi dibuixava la dona catalana ideal, sempre disposada a tot pel marit. La protagonista de Rusiñol en seria la versió distorsionada, una dona explotada per tothom fins al límit. Com d’altres muntatges i activitats, l’obra forma part de l’epicentre Rusiñol de la temporada del TNC, que ret homenatge a una figura polèmica però cabdal del tombant de segle XIX al XX.