La fotoperiodista catalana Joana Biarnés va morir el 20 de desembre del 2018 als 83 anys. Amb una llarga carrera, va ser reconeguda com la primera dona fotoperiodista de l’estat. Les seves instantànies es van convertir en testimoni de la història espanyola anys 50 i 60, amb retrats vius de personatges il·lustres com els Beatles, Salvador Dalí, Jackie Kennedy o Audrey Hepburn.

Entrevista Joana Biarnés al Connexió Barcelona (2014)

Dona pionera en una professió masculina

Biarnés va estudiar a l’Escola de Periodisme i va començar a treballar com a fotògrafa d’esdeveniments esportius en un món marcadament masculí. Les seves instantànies són un testimoni clau del segle XX, amb una Espanya empobrida pel franquisme, l’inici de la democràcia i l’obertura de la societat.

L’etapa al diari ‘Pueblo’

El 1962 va aconseguir feina al diari ‘Pueblo’ a Barcelona. Al cap de poc, el rotatiu li va oferir anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i va marxar. Va treballar també en diversos esdeveniments socials de l’època, com el concert de Beatles a Barcelona el 1965. Amb l’arribada de la democràcia, el diari ‘Pueblo’ va tancar i va passar a treballar per diverses agències fotogràfiques.

Joana Biarnés

Referent del fotoperiodisme

El seu arxiu es va redescobrir casualment el 2014 quan un documentalista buscava imatges de les inundacions a Catalunya el 1962 i va trobar les seves imatges, amb les quals la jove fotogràfa va documentar el desastre.

En els últims anys, es va reconèixer la seva trajectòria en diverses ocasions. Una de les més recents, el 2017 en la mostra col·lectiva a la Fundació Setba, amb les també fotoperiodistes Sandra Balsells i Laia Abril.