L’èxit de les visites ja es va constatar de seguida que es van obrir les inscripcions, ja que en pocs dies s’hi van apuntar 25.000 persones. La mostra, que es va obrir al juliol, ha permès conèixer la història de la presó, la més antiga de Catalunya fins que va tancar el 8 de juny, a través de 13 personatges vinculats a la Model. També s’han pogut visitar diferents espais com el de paqueteria -on va ser executat amb garrot, entre d’altres, Salvador Puig Antich-, la sala de comunicació, el pati i una de les galeries, tal com van quedar quan en van marxar els últims interns. Precisament, els espais que més curiositat han despertat han estat la sala de comunicacions, en què els guies han explicat que “aquelles cabines amb els vidres de separació apedaçats són fruit del reforç de la seguretat per evitar que hi hagués tràfic de droga o d’armes blanques durant les comunicacions”.

Altres espais que han generat preguntes han estat les cel·les, on hi van complir condemna personatges de la vida pública com el president Lluís Companys, l’escriptor Francesc Ferrer i Guàrdia, o d’altres considerats delincuents comuns, com ‘El Vaquilla’. Les dimensions de les cel·les, que van acollir fins a buit presos cadascuna “m’han generat molta ansietat”, explica la Sofia, una de les visitants. Altres persones han reflexionat sobre la vida al centre penitenciari, conscients de la importància “de sobreviure”. Ho diu la Montse, que afirma que “aquí no podies baixar l’alerta mai, havies de ser fort i de ser una persona dura, perquè si no jo crec que se’t menjaven.”

Des de Serveis Penitenciaris es mostren molt contents amb l’acollida ciutadana a l’exposició. En una entrevista a betevé, Amand Calderó, director general d’aquest departament, ha explicat que creuen que l’exposició  ha servit de molt. Per una part, perquè la ciutadania vegi l’estat de l’equipament i així es prengui consciència de la necessitat de tancar-lo. Però per Calderó, també ha servit per explicar la feina que fan els treballadors penitenciaris, així com la història del segle XX i XXI a través de la Model.

Aquells que s’hagin quedat amb les ganes de visitar la Model per dins encara ho podran fer. A partir del gener les visites continuaran, tot i que sense la mostra  comissariada per Agustí Alcoberro. Els ciutadans podran accedir lliurement al centre per veure’n el panòptic, dues galeries i un dels patis.

Amb el tancament d’aquesta exposició, l’antic centre penitenciari s’enceta el compte enrere per transformar l’espai i obrir-lo a la ciutat. A finals d’any,  la Generalitat entregarà les claus de l’equipament al consistori. La transformació, de fet, ja té calendari i pressupost, tot i que encara falta perfilar-ne alguns usos. L’Ajuntament preveu construir-hi 150 habitatges i deixar-hi més de 14.000 metres quadrats d’espai verd. La resta, es decidirà amb un procés participatiu que començarà el primer trimestre del 2018. La previsió és que les obres comencin el 2020.