(ACN) El Teatre Arnau Itinerant aposta per recuperar la memòria del Paral·lel de Barcelona en la programació per a aquest any. La tercera temporada de l’equipament cultural nòmada, de titularitat pública i gestió comunitària, inclou cinc projectes que combinen llenguatges artístics com el musical, la ràdio, l’espectacle de revista, el documental o les barraques de fira.

La nova temporada s’ha gestat en el context de les restriccions causades per la pandèmia però sense abandonar les directrius que singularitzen el teatre, com ara la interdisciplinarietat, la diversitat, el risc o l’experimentació.

El programa el protagonitzen diferents col·lectius i comunitats com el poble gitano, les dones que usen drogues per sobreviure diferents violències, els artistes del transformisme o l’alumnat de centres educatius del barri del Raval.

Un dels projectes és la Metziràdio, laboratori sociocultural en format radiofònic impulsat pel col·lectiu Metzineres i protagonitzat per dones del Raval, que comparteixen experiències i vivències singulars lligades a l’actualitat del barri.

Dues dones participen en el laboratori radiofònic Metziràdio, al barri del Raval

La Barraca de Fira del Paral·lel és una altra de les propostes, projecte comunitari amb presència del poble gitano que combina el teatre d’ombres, la màgia o la rumba catalana, així com la construcció d’una barraca de fira itinerant com les que es podien veure a finals del segle XIX.

Les arts escèniques també prenen el protagonisme amb l’estrena de ‘Passar revista’, un espectacle de la companyia Laminimal que porta a l’actualitat una expressió artística que va triomfar especialment al Paral·lel durant la primera meitat del segle XX: la revista.

En paral·lel, l’Escola de Músics i JPC del Raval impulsa el musical ‘Arnau, musica’t!!!’, creat i protagonitzat per l’alumnat de l’Escola Collaso i Gil i de l’Institut Milà Fontanals amb l’objectiu d’unir la creació artística, la producció cultural i la recuperació de la memòria històrica del Teatre Arnau i el seu entorn.

Finalment, l’Ateneu del Raval es proposa aprofundir en el rescat de la memòria viva dels artistes del transformisme, protagonistes d’un art “popular i dissident”. Ho fa a través de Raval Cuir, un cicle de xous protagonitzats per artistes de la comunitat LGTBI d’ahir i d’avui que es recollirà en un documental.