Entrar a l'Espai Mallorca és endinsar-se en tot un referent de la cultura de les Balears a Barcelona. Durant 14 anys, han treballat per fer arribar la literatura i l'art balear a la ciutat: els clàssics, però també les obres dels autors més joves. Aquí es venen petites joies, difícils de trobar, fins i tot, a les llibreries de les illes. "Explica una mica la Mallorca d'abans, la de la gent del camp". Des del centre, sempre han apostat per defugir els estereotips i anar més enllà de la Mallorca de postal. AMANDA VICH, Espai Mallorca "No ens quedem amb l'illa de la calma, és una illa molt agitada culturalment. Es pot fer turisme cultural, i es poden obrir mires i jo crec que som aquí per això." Una feina que es fa des de 1998 i que s'acabarà dilluns, perquè l'Administració balear ha decidit tancar el centre. Les treballadores fa sis mesos que no cobren, però, tot i això, han continuat treballant fins ara. I no es rendeixen. Ara donen el relleu a un grup d'amics del centre i, a títol individual, volen mantenir-lo viu, de manera altruista. TONI FERRARI, portaveu del col·lectiu Crits i Renou "Un centre de referència, amb un bagatge que no se pot deixar perdre. Tot això s'ha de conservar, no podem permetre que això quedi així, i estem treballant per fer un pla de viabilitat, de gestió, que pemeti seguir duent això a terme." De moment, ja han recollit més de 2.000 firmes de suport i estan negociant amb l'Ajuntament, propietari del local, per poder continuar l'activitat. Aquest dilluns faran un acte amb diferents represenants del món de la cultura per donar el tret de sortida a aquesta nova etapa.

El Gremi d’Editors de Balears, responsable del centre, va anunciar el tancament de l’espai, argumentant la falta de suport econòmic del govern balear i del Consell de Mallorca. Els representants del col·lectiu Crits i Renou, que ja fa temps que treballen per evitar el tancament del centre, aspiren a poder-lo gestionar i mantenir-lo viu. Per això, ja han elaborat un pla de viabilitat per poder continuar fent-hi exhibicions i tertúlies literàries. Des d’aquest grup demanen la implicació de les institucions, especialment de l’Ajuntament de Barcelona, que és el propietari del local.

Aquest dilluns, diferents representants de la cultura com Maria del Mar Bonet, Sebastià Alzamora, Emili Manzano, Bel Olid, Toni Catany, John Carlin, Toni Puntí i Rafel Duran partitiparan en l’acte de comiat de l’espai, que començarà a les sis de la tarda.