Amb aquest avís a la porta és com la Llibreria Catalònia ha informat els seus clients que posa punt final a 88 anys d'història. A dins, ja es comencen a veure els primers efectes del tancament immediat. ALÍCIA MORATÓ "És una pena perquè estava bastant cèntrica i trobaves bastantes coses." DENIS MEDEL "Abans anava a la llibreria de les Rambles, la van tancar, i ara tanquen aquesta." A partir de demà el públic ja no hi podrà comprar. La llibreria, però, quedarà oberta fins a finals de mes per atendre les devolucions o bé per resoldre algunes de les compres fetes a través d'Internet. L'establiment ha de quedar completament buit el 31 de gener. Els responsables asseguren que el tancament ha estat inevitable després de patir una davallada de vendes important en els darrers quatre anys. MIQUEL COLOMER, director de Llibreria Catalònia "Som una llibreria massa gran per ser petita i massa petita per ser gran i amb aquesta estructura se'ns ha fet impossible sobreviure a aquesta baixada de vendes." La llibreria està situada al número 3 de la ronda Sant Pere des de 1930. Aquí ha sobreviscut a la Guerra Civil, a un incendi l'any 1979 i a un conflicte immobiliari. La crisi, però, serà la responsable de tancar per sempre aquest establiment. No és l'única llibreria de Barcelona que en els últims anys ha hagut de tancar per motius econòmics. En aquest local de l'avinguda Diagonal hi havia la històrica llibreria Áncora y Delfín, amb 55 anys d'història, que va haver de tancar ara fa un any a causa de la crisi. El mateix cas és el de la Libreria General de Arte Martínez Pérez, especialitzada en art i situada al carrer de València. La que de moment esquiva el tancament és la llibreria Jaimes. Això sí, el 2014 s'haurà de traslladar a un altre local més barat que aquest del passeig de Gràcia perquè no pot fer front al preu del lloguer.

L’empresa asssegura, en un comunicat al seu web, que es tracta d’una decisió “irrevocable, que ha resultat molt difícil, trista i dolorosa” de prendre. El director de la llibreria, Miquel Colomer, firma el text, en què també assegura que perllongar-ne l’activitat només els hagués abocat a “finals pitjors.” Actualment, treballaven a la llibreria 10 persones. Colomer diu que el tancament es fa per fer front a les obligacions amb el personal, els clients i també els creditors.

A més, ha garantit un “tancament ordenat”, que es complirà amb  totes les obligacions pertinents i, malgrat que aquest dimarts el  públic ja no podrà comprar amb normalitat a l’establiment, sí que hi podrà portar a terme devolucions de material adquirit amb anterioritat o tràmits de compres fetes a través del web i es resoldran problemes individuals.

Els primers anys, la Llibreria Catalònia estava situada a la plaça de Catalunya. Sis anys més tard, es va traslladar a la ronda de Sant Pere, número 3. Allà va superar la Guerra Civil, un incendi devastador el 1979 i un conflicte immobiliari. El 2005, Espais Sabadell va comprar l’edifici de la llibreria, que hi estava vinculada en règim de lloguer. La nova empresa -una immobiliària- va presentar un informe tècnic que assegurava que el local on estava situada Catalònia, als baixos de la finca, tenia danys estructurals i que, per motius de seguretat, calia fer-hi obres. Durant un mes i mig, la llibreria va traslladar-se a la plaça de Catalunya, en una operació que la direcció de Catalònia va qualificar de “mobbing immobiliari.” Espais Sabadell va construir en l’edifici pisos de luxe i, més tard, va compensar econòmicament la llibreria pel tancament temporal de la seva seu.