150 persones seminues preparades per vestir-se. És una campanya que aquesta firma repeteix, però a diferència de les convocatòries anteriors, els clients ja han estat seleccionats prèviament i hi han arribat en autocar, ben bé com si fossin estrelles. Un cop a dins, la imatge típica de l'inici de les rebaixes, però amb l'avantatge que ningú no fa cua als emprovadors. MARIO LÓPEZ "Agafar tota la roba que pugui, bé dues peces és el que es pot." GLORIA COSTA "Los jeans casi ya no hay, se acabaron, pero todas las prendas son muy bonitas y resulta difícil escoger." Al conjunt del comerç les rebaixes comencen amb descomptes de sortida més agressius que mai. La mitjana és del 50% però, en alguns casos, s'enfilen fins al 70%. Després d'un any força dolent, els botiguers confien que aquests preus més baixos animin les vendes. Per això enceten la campanya amb optimisme. PILAR ESPEJO, encarregada de Yamamay "Tenemos un 50% de descuento, tenemos ganas y contamos mucho con la gente." MARIA JOSÉ PÉREZ, dependenta de Vogue "Recuperaremos un poquito lo que no se ha hecho en invierno." Unes expectatives que el primer dia s'han acomplert amb molta afluència de públic. HELENA BROSA "Tenim tota una ruta muntada de botigues per anar passant i a veure que arrepleguem." KATIA ALEIXO "He cogido el día de vacaciones para venir de rebajas, tengo incluso cambios de Navidad para hacer en rebajas para aprovecharlas." Des de la Confederació de Comerç de Catalunya valoren positivament el calendari d'aquest 2013, amb l'inici de la campanya en dilluns, perquè pot afavorir que les compres augmentin al llarg de la setmana, i molt especialment dissabte i diumenge, festiu d'obertura autoritzada. Tot i les bones previsions, els preus més ajustats faran que la facturació es redueixi entre el 3 i el 5% . MIQUEL ÀNGEL FRAILE, president de la Confederació de Comerç de Catalunya "És una campanya molt social la de les rebaixes d'aquest any i pensem que és de les poques bones notícies podem rebre. Tot puja, en canvi nosaltres el comerç oferim articles amb un descomptes molt importants." Els comerciants calculen que cada persona es gastarà de mitjana entre 90 i 100 euros. Els articles més buscats, la roba i el calçat. Només el sector de la moda preveu facturar 780 milions d'euros. Us ho ha explicat des de la Rambla de Catalunya, Sílvia Gutiérrez.

La campanya de les rebaixes d’hivern arrenca amb descomptes del 50% de mitjana, tot i que en alguns casos arriben al 70%. L’objectiu és igualar les vendes de l’any anterior, tot i que el petit comerç ho preveu difícil. Els articles més buscats són, com és habitual, la roba, el calçat i els articles de la llar.

Les grans superfícies apliquen rebaixes de fins al 70% al tèxtil i del 20% a basar i electricitat, segons l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, que agrupa 16 companyies de distribució i grans superfícies.

Després de la campanya de Nadal i Reis, que ha estat més positiva del que els comerços preveien, els botiguers esperen que la dinàmica es mantingui durant la temporada de descomptes. La previsió és que es mantinguin les vendes “dels últims temps” i que els productes amb més demanda siguin els tèxtils de moda i abric, els articles esportius, els electrodomèstics i  altres productes de preu elevat, com mobles i equipament per a la  llar.

El petit comerç català preveu però facturar 900 milions d’euros en rebaixes. Això suposa un 5% menys que el 2012, per la crisi, l’atur, les retallades i la supressió de la paga extra de Nadal dels funcionaris. Així ho ha explicat el secretari general la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile.

Per la seva banda, el president del Gremi de Comerç Tèxtil (GremiTex), Antoni  Furest, ha indicat que la despesa mitjana per persona durant les rebaixes se situa entre els 90 i els 100 euros (10 menys que l’any passat). La reducció de la despesa es deu als grans descomptes amb què comencen les rebaixes. Tot i així, ha explicat que no tots els comerciants poden aplicar descomptes elevats, ja que bona part del petit comerç ha assumit la pujada de l’IVA de setembre sense traslladar-la als preus de venda al públic.

La temporada de rebaixes s’allargarà fins al 6 de març, quan es calcula que els últims descomptes arribaran fins al 80-90%.