‘Delicades’ es va estrenar al Grec del 2010 i enguany torna al festival, aquest cop al Teatre Goya. És l’espectacle escollit per la companyia T de Teatre per celebrar 30 anys de trajectòria. “És una obra a la qual tenim certa estima i, a més, no l’hem deixada de fer mai”, expliquen Àgata Roca i Carme Pla, dues de les actrius fundadores de T de Teatre.

‘Petits contes misògins’, a partir de P. Highsmith, va ser el primer muntatge d’Àgata Roca, Carme Pla, Mamen Duch, Rosa Gàmiz i Míriam Iscla. Les dues darreres van abandonar la companyia, però per contra va entrar-hi Marta Pérez, en actiu encara avui a T de Teatre.

Homenatge a àvies i besties

Tot i que T de Teatre va encunyar un estil propi, basat en esquetxos humorístics breus (‘Petits contes..’, ‘Homes’, ‘Criatures’), sovint carregats de denúncia feminista, no van trigar a adonar-se que la fórmula que les va projectar tenia data de caducitat. Primer amb Javier Daulte, i després amb Alfredo Sanzol, autor de ‘Delicades’, van reorientar la proposta.

‘Delicades’ és també un enfilat de petites històries, però ambientades en la Guerra Civil i la postguerra. “L’Alfredo sempre explica que és un homenatge a les sevs àvies i besties”, comenta Carme Pla. Dones que en tenien poc, de delicades, per cert.

Rico i Ribalta

Una de les novetats de ‘Delicades’ va ser la introducció d’intèrprets masculins, fins llavors inèdits a T de Teatre: Jordi Rico i Albert Ribalta van incorporar matisos nous a la comicitat de la companyia. “Mai ens hem tancat a evolucionar i a provar coses. I, de fet, han seguit col·laborant amb nosaltres”, afirmen Roca i Pla.

Per a T de Teatre, ‘Delicades’ és un muntatge fetitx. “No l’hem deixat de representar. Li tenim un afecte especial”, comenten les actrius. I és que ha fet més de 200 funcions (Sud-Amèrica inclosa) i l’han vist uns 100.000 espectadors. Al Goya, hi fa estada entre el 15 de juliol i el 8 d’agost.