“El 2013 és delicte a Barcelona”

L’espai gastronòmic Mercat Princesa, situat a la zona del Born, ha inaugurat aquesta tarda una mostra de 20 retrats de José Ángel Escribano que expliquen com es va gestar la performance de l’artista Spencer Tunick a Montjuïc l’any 2003. El fotoperiodista explica que, llavors, el nudisme estava permès i només van haver de fer una petició per reservar l’espai.

Aquesta situació va canviar radicalment el 2011, quan el plenari va modificar l’ordenança de civisme i va prohibir el nudisme i el seminudisme amb els vots a favor de CiU i PSC. Segons Escribano, aquesta nova normativa és una retallada de llibertats, “petits drets que anem perdent sense adonar-nos-en”.

7.000 nus a les 7.30 h

Aquell diumenge 8 de juny a les 7.30 h no hi havia cap membre de la policia local controlant l’acció, tan sols una ambulància que va atendre un parell de persones per talls als peus, explica Escribano. Per correu electrònic, a Informativos.net, van rebre 17.000 sol·licituds. Només esperaven unes 200 persones però finalment van anar-hi 7.000, una xifra que va suposar un rècord mundial per a Tunick en aquella època, i que després va superar a Mèxic, amb 20.000 persones. De fet, s’hi va inscriure gent d’arreu del món, des d’un bebè de tres mesos fins a una persona tetraplègica que va arribar-hi en cadira de rodes. Segons Escribano, aquella instal·lació a Montjuïc va permetre a Tunick fer el salt a la resta del món.