L’any 2003 l’artista Spencer Tunick va fotografiar 7.000 persones despullades a Montjuïc. 11 anys després d’aquella performance, el bar Mercat Princesa mostra una vintena d’imatges del fotoperiodista José Angel Escribano sobre aquell dia. És una exposició crítica perquè, segons Escribano, actualment no es podria fer amb la mateixa llibertat perquè ho prohibeix expressament la nova ordenança.

“El 2013 és delicte a Barcelona”

L’espai gastronòmic Mercat Princesa, situat a la zona del Born, ha inaugurat aquesta tarda una mostra de 20 retrats de José Ángel Escribano que expliquen com es va gestar la performance de l’artista Spencer Tunick a Montjuïc l’any 2003. El fotoperiodista explica que, llavors, el nudisme estava permès i només van haver de fer una petició per reservar l’espai.

Aquesta situació va canviar radicalment el 2011, quan el plenari va modificar l’ordenança de civisme i va prohibir el nudisme i el seminudisme amb els vots a favor de CiU i PSC. Segons Escribano, aquesta nova normativa és una retallada de llibertats, “petits drets que anem perdent sense adonar-nos-en”.

7.000 nus a les 7.30 h

Aquell diumenge 8 de juny a les 7.30 h no hi havia cap membre de la policia local controlant l’acció, tan sols una ambulància que va atendre un parell de persones per talls als peus, explica Escribano. Per correu electrònic, a Informativos.net, van rebre 17.000 sol·licituds. Només esperaven unes 200 persones però finalment van anar-hi 7.000, una xifra que va suposar un rècord mundial per a Tunick en aquella època, i que després va superar a Mèxic, amb 20.000 persones. De fet, s’hi va inscriure gent d’arreu del món, des d’un bebè de tres mesos fins a una persona tetraplègica que va arribar-hi en cadira de rodes. Segons Escribano, aquella instal·lació a Montjuïc va permetre a Tunick fer el salt a la resta del món.