El Mas i Mas Festival es conjura un any més per no deixar orfe de música Barcelona durant l’agost. Obre la XIX edició amb un concert al Palau de la Música (28 de juliol) de Soul II Soul, banda clau de l’evolució de la música afrobritànica a finals dels 80, que només havia actuat a Espanya en una festa privada.

Amb el Jamboree com a epicentre i el jazz com a gènere destacat, el certamen programa 150 concerts a l’esmentada sala, a la Tarantos, i al Moog, a més del Palau per a la inauguració i la sala Paral·lel 62 per a dues maratons musicals per tancar, els dies 4 i 7 de setembre.

Col·laboracions estables entre músics d’aquí i de fora

Josep Mestres, director artístic del Jamboree, apunta que “la idea és programar música de qualitat a la distància curta durant el mes d’agost. Amb especial atenció a l’arrel afroamericana i afrobritànica”. Hi ha un accent més internacional que durant la temporada regular, amb artistes consagrats (com Wayne Escoffery o Jean Toussaint) i altres d’emergents, sense oblidar els grans noms de l’escena local (Jorge Rossy, Joan Chamorro, Perico Sambeat, entre d’altres).

Jean Toussaint actuarà amb el JT4Organic

Mestres assenyala, il·lusionat, l’important pes dels projectes estables entre músics de l’escena barcelonina i de fora: Jorge Rossy amb el seu projecte suís Aphorism Quartet; el JT4 Organic de Jean Toussaint amb David Xirgu, Camil Arcarazo i Txema Riera, o el del bateria Gonzalo del Val amb Raynald Colom, Manel Fortià i el guitarrista francès Romain Pilón. “Hi ha molts músics d’aquí enregistrant i tocant de forma estable amb artistes d’arreu”, explica Mestres.

Maratons de músiques urbanes i jazz fusió

Però no només hi ha jazz al Mas i Mas. El Moog programa sessions electròniques de discjòqueis; el Tarantos, flamenc; i, amb el nom canviat a Jamboree 2, músiques urbanes. L’atenció del festival per aquests gèneres que triomfen entre els més joves s’incrementa. N´és una mostra la Macrofesta Urbana de sis hores que tindrà lloc a Paral·lel 62 el 4 de setembre, amb Soul Lab, Abril Spring, Sudor o Cecé, entre d’altres.

Llibert Fortuny tocarà amb Gergo Borlaï

La mateixa sala Paral·lel 62 serà escenari de la cloenda del festival, també amb una marató musical de sis hores, una mena de minifestival dins el festival. En aquest cas el cartell respira a fusió entre el jazz i altres estils, amb Llibert Fortuny i Gergo Borlai jugant amb loops i laptops, o Soweto Kinch barrejant protojazz amb hiphop. Que soni la música!