El Sónar 2017 tindrà un nom propi, el de l’artista islandesa Björk. Tal com han anunciat aquest dimarts els organitzadors, l’exposició “Björk digital” completa la programació del festival barceloní de música electrònica.  L’exposició està centrada a oferir un experiència immersiva en l’univers i els treballs digitals de Björk, gràcies especialment a la realitat virtual. A banda de la mostra, Björk oferirà una xerrada en el marc del Sónar+D i també es podrà veure una sessió exclusiva de quatre hores de discjòquei que l’artista només porta a les ciutats on exposa.

Altres exposicions que es faran en el marc del festival són “David Bowie is” una mostra antològica que es podrà veure al Museu del Disseny, el DHUB, i comissariada pel Victoria and Albert Museum de Londres. A l’Arts Santa Mònica també es podrà veure la mostra més completa sobre l’obra de Brian Eno.

La cinquena edició del Sónar+D també estarà centrada en les noves narratives que ofereix l’experiència de la realitat virtual i es dedicarà també un espai a la intel·ligència artificial. Per donar més rellevància al congrés, enguany començarà un dia abans. Les famílies també hi són benvingudes especialment sota el paraigua, el cap de setmana del 17 i el 18 de juny, de la Maker Fair. Una trobada per als entusiastes de la tecnologia i educadors que volen apropar les noves tecnologies al gran públic.

El Sónar 2017 ofereix més de 140 actuacions programades, tant en el Sónar de Dia, que es farà al recinte firal de Montjuïc, com en el de Nit, al recinte firal de Gran Via. Entre les més destacades hi ha la de l’indiscutible Nicolas Jarr,  l’artista que fa i desfà en l’escena de l’electrònica actual. El xilè estrena actuació en directe per presentar el seu darrer treball, ‘Sirens’. També cal destacar el duet francès Justice, que s’ha convertit en el màxim exponent del french–house. Justice, a més, acompanyarà la seva actuació amb el xou audiovisual que han organitzat per celebrar el seu darrer treball, ‘Woman’. Els reis indiscutibles del hip-hop americà es diuen De La Soul i trien el festival de Barcelona per presentar en directe el seu primer disc en 10 anys. Per primera vegada al Sónar es podrà escoltar Fran Lenaers un dels discjòqueis mítics dels 80, l’època anterior a la Ruta del Bakalao i reconegut per barrejar música de ball amb guitarres.

Pel que fa als artistes locals al Sónar, podrem trobar el quintet català Anímic, amb la veu profunda de Louise Sansom i amb multitud d’imatges que acompanyaran la seva actuació al Sónar Hall per presentar l’àlbum ‘Skin’.

Per poder encabir més noms al cartell, el Sónar obrirà un novè escenari, el Sónar XS. Aquí els organitzadors han aglutinat joves promeses dels ritmes urbans més trencadors, com ara el dancehall, el trap o el reggeaton digital, entre d’altres.

El Sónar, a betevé

El festival Sónar també es viurà a betevé. Oriol Balanzó entrevistarà alguns dels artistes catalans del cartell en el programa ‘Música moderna’. A més, s’emetrà en directe el concert d’Aitor Etxebarria el divendres 16 de juny.