La Nit de Santa Llúcia ha coincidit aquest any amb el 50è aniversari de l’entitat organitzadora del certament, Òmnium Cultural. Unes 1.600 persones han assistit a l’acte, que ha dirigit Paco Mir, d’El Tricicle.

L’obra guanyadora del Sant Jordi, ‘Crim de sang’, recrea un episodi històric de la matança de religiosos en mans de nuclis anarcosindicalistes a la Barcelona de l’estiu de 1936. L’escriptor mallorquí, Sebastià Alzamora, planteja el llibre com una novel·la negra, que narra l’assassinat d’un sacerdot marista i un nen de deu anys. Al premi de novel·la, que està dotat amb 60.000 €, s’hi han presentat 28 originals i el finalista ha estat l’escriptor Joan Mas i Vives.

‘Llum d’Irlanda’, el poemari premiat pel Carles Riba de poesia, que enguany arriba a la 53a edició, se l’ha emportat un l’escriptor nascut a Badalona, Marcel Riera. L’obra ‘La vida per rail’, de Ramon Erra, ha estat la premiada d’aquesta 14a edició del guardó de narracions i contes Mercè Rodoreda.

Pel que fa a la resta de premis, el prestigiós premi Joaquim Ruyra de novel·la juvenil ha recaigut en Mercè Anguera, mestra de professió, per ‘La princesa invisible’, una novel·la que homenatja aquelles dones que tot i que no destaquen per res en concret, acaben sent tan especials com les princeses dels contes. El Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies ha anat a parar a les mans de l’escriptor reusenc Jordi Folck, pel ‘Llibre d’encanteris de la vella Taràndula’, una revisitació del conte ‘Pere sense por’.

D’altra banda, el Club Super 3 ha rebut el Premi Òmnium de Comunicació i l’obra ‘Catalonia Press’, de Liz Castro, s’ha emportat el Premi Memorial Joan B. Cendrós per als treballs sobre la nació catalana publicats fora dels Països Catalans.