Aquest dilluns, Avel·lí Artís-Gener, “Tísner”, hauria fet 100 anys. L’escriptor, periodista i ninotaire va ser un dels artífex de l’Scrabble en català i l’introductor dels mots encreuats en llengua catalana. Per això, aquest matí, s’ha celebrat un campionat de Scrabble al Palau Moja que vol reproduir la primera partida que va dirigir l’escriptor.

Els impulsors del campionat, que ha aplegat 40 jugadors i ha estat organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, són Màrius Serra, Oriol Comas i Miquel Sesé.

Tísner, que va lluitar a la Guerra Civil al bàndol republicà, es va haver d’exiliar a Mèxic fins a l’any 1964. Va ser redactor de L’Opinió, La Rambla i La Publicitat, va impulsar els mots encreuats en català a La Vanguardia i va traduir les obres de Borges, Vargas Llosa o García Márquez o la novel·la A sang freda, de Truman Capote. Amant de la llengua i la literatura, el seu presudònim, Tísner, és la unió de les dues últimes síl·labes dels seus cognoms, Artís-Gener. Recentment, la família de l’escriptor ha decidit penjar a Internet les obres descatalogades de l’artista.