L’escriptor Albert Sánchez Piñol ha assegurat aquest divendres que  el motiu de l’ajornament de la presentació del seu llibre ‘Victus’ a  l’Instituto Cervantes d’Utrecht (Holanda) és de caire diplomàtic: “Des de  l’ambaixada no tenen res en contra del meu llibre, sinó contra  Diplocat: això és un assumpte de la diplomàcia espanyola contra un  embrió de diplomàcia, i la literatura hi ha quedat atrapada enmig”.

En una trobada amb els mitjans a la seu de l’editorial La Campana ha explicat que havia pactat una primera presentació dimecres a Amsterdam patrocinada pel Diplocat i una segona dijous a l’Instituto Cervantes d’Utrecht. A la primera presentació i davant d’unes 50 persones, en el  torn de preguntes “s’hi va presentar una funcionaria de l’ambaixada espanyola que va començar a desacreditar la novel·la amb un argumentari bastant deplorable, com que Felip V era molt estimat pels  catalans i que a Manlleu el van acollir molt bé, o que el Decret de  Nova Planta va modernitzar Catalunya”.

Una gestió diplomàtica “pèssima”

Sánchez Piñol considera esperpèntic que una administració pública enviï una representant per discutir amb novel·listes: “Em va semblar fatal, humiliant i de molt mala llet que enviïn una funcionària a fer un treball de marcatge o no sé què. És molt ridícul, i això és intolerable en segons quins llocs”, ha dit. L’autor va rebre una trucada en què s’anunciava l’ajornament de la xerrada per por que es polititzés.

 

Els editors holandesos van emetre un comunicat de premsa en què explicaven que veien “inacceptable que passés una cosa així, ja  que a Holanda és molt important la llibertat d’expressió”. L’autor de ‘Victus’ assegura que té bona relació amb el personal de l’Instituto Cervantes i que està obert a fer la presentació a Utrech si ho consideren necessari.